Boli hepatice fibrotice, ateroscleroză sau diabet: posibil tratament cu celule T

Angela Sabău |
Data publicării:
Celule Foto: CC0 Public Domain
Celule Foto: CC0 Public Domain

Un tip de  celule T, cunoscute că luptă cu celulele canceroase, ar putea fi utilizate împotriva altor boli, inclusiv cele cauzate de senescență. Acestea produc boli hepatice fibrotice, ateroscleroză sau diabet.

Celulele T receptor de antigen chimic (CAR) au transformat tratamentul cancerului de sânge refractar. Aceste celule imune proiectate genetic caută și distrug celulele canceroase cu precizie. Acum, oamenii de știință de la Memorial Sloan Kettering le utilizează împotriva altor boli, inclusiv a celor cauzate de senescență, o „stare de alarmă” cronică în țesuturi. Domeniul de aplicare al acestor afecțiuni este vast și include afecțiuni debilitante, precum boli hepatice fibrotice, ateroscleroză și diabet.

Cheia succesului terapiei cu celule CAR T a fost găsirea unei ținte bune. Primele celule CAR T aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA vizează o moleculă de pe suprafața cancerelor de sânge numită CD19. Este prezent pe celulele canceroase, dar câteva alte celule normale, deci efectele secundare sunt limitate.

Oamenii de știință au căutat să identifice o țintă pe celulele senescente. Aceste celule nu se mai divizează, dar trimit în mod activ semnale „ajută-mă” sistemului imunitar.

„Senescența este o sabie cu două muchii", spune dr. Lowe, unul dintre autorii lucrării publicate pe 17 iunie în Nature. "Celulele în această stare joacă un rol important în vindecarea rănilor și în descurajarea cancerului. Dar dacă persistă prea mult timp, acestea pot provoca inflamații cronice, care în sine sunt o cauză a multor boli. Găsirea unei modalități de eliminare în siguranță a acestor celule ar fi o descoperire terapeutică majoră în tratamentul acestor boli.”

Teste pe șoareci, promițătoare

Prin compararea moleculelor de pe suprafața celulelor senescente cu alte tipuri de celule, oamenii de știință MSK au putut să identifice o moleculă - receptor de urokinază activator plasminogen (uPAR) - care este îmbogățit pe aceste celule și absent mai ales pe altele.

Apoi, au proiectat celule CAR T care recunosc uPAR și le-au testat în mai multe modele diferite de șoareci cu boli legate de senescență, inclusiv cancer și fibroza hepatică. Fibroza este un proces dăunător în care țesutul sănătos este înlocuit treptat de țesutul cicatricial și este o cauză majoră a bolilor hepatice.

Celulele proiectate au funcționat frumos, au eliminat cu succes celulele senescente la două modele diferite de șoareci cu fibroză hepatică. De asemenea, celulele T CAR au îmbunătățit supraviețuirea la modelele de șoarec cu cancer pulmonar, atunci când au fost administrate împreună cu medicamentele arătate anterior, inducând senescență la acest tip de cancer.

Următoarea etapă a echipei va fi să stabilească dacă celulele T CAR direcționate cu uPAR pot combate eficient alte boli legate de senescență, inclusiv ateroscleroza, diabetul și osteoartrita. În cele din urmă, speră să dezvolte celulele pentru utilizare clinică la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel