Bărbații care au consumat mai multă carne roșie au prezentat un risc mai mare de deces decât cei care au echilibrat în dieta lor proteinele animale cu fibrele. Dieta bogată în proteine animale, în special carne roșie și carne procesată, nu este deloc sănătoasă, susține un studiu finlandez recent, citat de sciencedaily.com.
Studiu: 20 de ani, bărbați peste 40 de ani
Cercetarea a analizat obiceiurile alimentare a circa 2.600 de bărbați finlandezi cu vârste între 42 și 60 de ani, dintr-un studiu început în perioada 1984-1989 și finalizat 20 de ani mai târziu. Autorii studiului, de la Universitatea din Finlanda de Est, au verificat rata mortalității pe baza registrelor oficiale și au coroborat-o cu dieta, ținând cont de stilul de viață și obiceiurile alimentare.
Cu 23% mai mare riscul de moarte
Au descoperit că bărbații a căror surse principale de proteine au fost din animale au avut un risc de 23% mai mare de deces pe durata studiului decât ceilalți care au mâncat echilibrat și carne roșie și fibre.
Primii au avut o dietă bogată în carne roșie sau procesată, adică mai mult de 200 de grame pe zi, ceilalți - mai puțin de 100 de grame pe zi.
Studiul a mai descoperit o legătură între un aport global ridicat de proteine și un risc mai mare de deces la bărbații care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer la începutul studiului, în anii 80.
Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.