Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est și de la Universitatea din Jyväskylä din Finlanda au constatat că mortalitatea în bolile cardiovasculare (BCV) în rândul persoanelor care au folosit o saună de patru până la șapte ori pe săptămână a fost de 2,7 evenimente fatale la 1000 de ani, față de 10,1 evenimente la 1000 de ani pentru cei care au folosit o saună o dată pe săptămână.
"O constatare importantă a acestei cercetări este că utilizarea mai frecventă a saunei este asociată cu un risc mai scăzut de deces din cauza BCV la femeile în vârstă și la bărbați de vârstă mijlocie. Există mai multe motive posibile pentru care folosirea saunei poate reduce riscul de deces datorat BCV", a declarat profesorul Jari Laukkanen, autorul corespondent al studiului.
Incidența mortalității prin boli cardiovasculare în timpul perioadei de studiu a scăzut, pe măsură ce timpul petrecut în saună pe săptămână a crescut. Pentru cei care au petrecut mai mult de 45 de minute pe săptămână în saună, în total, incidența a fost de 5,1 la 1000 de ani, în timp ce pentru cei care au petrecut mai puțin de 15 minute pe săptămână în saună a fost de 9,6 în total.
Autorii au evaluat utilizarea saunei printr-un chestionar și au verificat decesele provocate de cauze cardiovasculare din documentele din spitale și din centre de sănătate, din certificatele de deces, precum și din rapoartele medico-legale.
1.688 de participanți care trăiesc în Finlanda au fost introduși în studiu. La începutul studiului, participanții au avut în medie 63 de ani. Datele pentru acest studiu prospectiv au fost colectate între anii 1998 și 2015, iar timpul mediu de urmărire a fost de 15 ani.
Autorii cercetării avertizează însă că toți pacienții ale căror date au fost analizate au fost dintr-o regiune și, prin urmare, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă rezultatele se aplică la alte populații. Natura observațională a studiului nu permite concluzii privind cauza și efectul.
Echipa finlandeză a arătat în studiile anterioare că folosirea saunei este asociată cu scăderea tensiunii arteriale, potrivit Medicalxpress.com. Studiul îl puteți citi integral aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.