Boala varicoasă, afecțiunea care nu se vindecă. Care sunt semnele la care să fii atent

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala varicoasa - FOTO: Freepik
boala varicoasa - FOTO: Freepik

Boala varicoasă este o afecţiune cronică caracterizată prin apariţia de dilataţii venoase, cu caracter permanent.

Boala varicoasă apare din cauza unui proces de degenerare, distrugere a pereţilor venelor şi/sau a valvelor din vene. Se îngreunează circulaţia sanguină, iar astfel, sângelui îi este dificil să revină la inimă. Reprezentanții Institutului Clinic Fundeni explică la ce trebuie să fim atenți.

Boala varicoasă este un proces degenerativ al peretelui venos care se manifestă prin apariția varicelor, vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare. Din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și a acumulării unei cantități mari de sânge la nivelul picioarelor, venele superficiale cresc în volum și devin mai închise la culoare, mai lungi, proeminente și dureroase”, arată reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.

Vezi și: Suzeta, efect negativ asupra danturii. Medic: Dinţii strâmbi nu creează doar probleme de estetică

Simptome

În majoritatea cazurilor, pacienții cu boala varicoasă se confruntă cu:

- umflarea gleznei și a gambei

- mâncărimi la nivelul picioarelor

- durere și crampe

”Mergi la un consult dacă prezinți aceste simptome!”, mai transmit reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.

Vezi și: Laptele de măgăriță, superalimentul cu beneficii pentru sănătate. Are 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă

Femeile mai afectate decât bărbații

Potrivit statisticilor, în România boala varicoasă atinge între 35-50% din populaţia adultă de regulă cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 ani. Femeile sunt cele mai afectate de varice.

”Varicele, venele varicoase sau venele pânză de păianjen afectează unul din cinci adulți, cu o incidență mai ridicată în rândul femeilor cu vârstă de peste 50 de ani. Sunt vene proeminente – dilatate, inflamate și de culoare albăstruie – care apar la suprafața pielii, de regulă la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor”, explică dr. Iosif Balint, pe blogul său.

Ereditatea constituie principala cauză a varicelor şi anume 8 cazuri din 10, urmată de fluctuaţiile hormonale.

Varicele se dezvoltă și din cauza unui stil de viață sedentar și pot fi, totodată, o consecință a obezității. În același timp, ele apar și la anumite categorii profesionale precum asistente medicale sau chelneri, profesii care implica statul în picioare prelungit.

Vezi și: Care sunt valorile normale ale GLICEMIEI și de câte ori trebuie măsurată

Tratament în funcție de pacient

Boala varicoasă este o boală evolutivă, astfel încât orice tratament s-ar prescrie pacientului, creme sau ciorapi elastici, aceasta va evolua. Se poate ameliora simptomatologia pacientului, însă nu se va vindeca de varice hidrostatice doar prin schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos și purtarea ciorapilor elastici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel