Boala transmisă de țânțari provoacă îngrijorare în rândul autorităților medicale. La nivel mondial, numărul cazurilor a crescut alarmant. Potrivit OMS, numai în SUA au fost raportate 7 milioane de cazuri, până în luna aprilie.
Febra Dengue, ce este
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș, a explicat că este vorba de febra Dengue.
"Este adevărat că transmiterea care se face prin mușcătura de țânțar este răspândită la nivel mondial, undeva între 50 și 100 de milioane de persoane sunt infectate anual. Este adevărat că cei mai mulți au forme ușoare, care trec de la sine sau într-un interval scurt.
Sunt și formele severe, precum cea hemoragică, forma care poate duce la șoc și poate pune viața în pericol.
În România nu discutăm, deocamdată, decât de cazurile de import, dar este posibil, ca odată cu schimbările climatice, lucrurile să se schimbe. Deocamdată este doar partea legată de import", a declarat dr. Adrian Marinescu la Digi 24.
Febra Dengue, simptome
Febra Dengue, cunoscută și sub denumirea de "febra oaselor rupte" datorită durerilor severe pe care le provoacă, este o infecție virală transmisă prin mușcătura țânțarilor Aedes.
"O simptomatologie care pare destul de generală și seamănă de multe ori cu gripa. La un moment dat poate să se asocieze anumite erupții, care pot, în context, să fie caracteristice, iar la formele severe, cum este cea hemoragică, este destul de ușor când ai un context", a mai spus dr. Adrian Marinescu.
Alte simptome:
Febră mare: Temperatură corporală foarte ridicată, adesea peste 40°C.
Durere de cap severă: De obicei localizată în spatele ochilor.
Durere articulară și musculară: Dureri intense care pot fi resimțite în tot corpul.
Erupție cutanată: O erupție cutanată care poate apărea la câteva zile după debutul febrei.
Durere retro-orbitală: Durere în spatele ochilor.
Greață și vărsături: Senzație de greață și episoade de vărsături.
Oboseală extremă: Senzație de slăbiciune și epuizare.
Sângerări ușoare: Sângerări din nas, gingii sau vânătăi ușoare.
Vezi și: Trucul simplu care îți menține sănătatea creierului. Te relaxează și ameliorează depresia
Febra Dengue, transmisă de țânțari - FOTO: Freepik@sonjachnyj
În cazurile severe, febra Dengue poate evolua în Dengue sever (cunoscută anterior sub denumirea de febra Dengue hemoragică), care include simptome cum ar fi:
Durere abdominală severă: Durere intensă în abdomen.
Vărsături persistente: Vărsături care nu se opresc.
Sângerări severe: Sângerări abundente din nas, gingii, sau sângerări interne.
Respirație rapidă: Dificultăți de respirație sau respirație rapidă.
Oboseală extremă: Sentiment accentuat de slăbiciune și epuizare.
Confuzie: Dezorientare și confuzie.
Scădere bruscă a tensiunii arteriale: Șoc din cauza pierderii de sânge și lichide.
Febra Dengue, prevenție
"Există varianta de vaccinare, este adevărat că nu este 100% eficient, pentru că există patru tipuri de virus, și în general dacă fac vaccinarea am o protecție, nu aș zice limitată, dar nu e 100%. Și atunci discuția este așa. Dacă merg într-o zonă cu risc trebuie să mă vaccinez înainte.
Cei care au făcut deja infecția, dacă se reinfectează și apare infecția cu un alt tip de virus Dengue, riscul de a face complicații este mai mare", a mai precizat dr. Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.