Boala silențioasă de care a suferit actrița Kirstie Alley este comună. Celebra actriță a suferit de cancer de colon. Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate să apară la orice vârstă. De obicei, începe ca niște mici, necanceroase (benigne) aglomerări de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi se pot transforma în cancere de colon, notează Mayo Clinic.
Polipii pot fi mici și pot produce puține simptome, dacă există. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening-uri regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și eliminarea polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer.
Când cancerul de colon se dezvoltă, multe tratamente sunt disponibile pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.
Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.
Cancerul de colon, simptome
Semnele și simptomele cancerului de colon includ:
- O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o schimbare a consistenței scaunului
- Sângerări rectale sau sânge în scaun
- Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau dureri
- Un sentiment că intestinul tău nu se golește complet
- Slăbiciune sau oboseală
- Pierdere în greutate inexplicabilă, mai notează Mayo Clinic.
Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când apar simptome, acestea vor varia probabil, în funcție de mărimea și localizarea cancerului în intestinul gros.
Vezi și: Cu ce să te dai pe mâini ca să nu-ți crape pielea iarna. Sfaturi simple pe care trebuie să le știi
Cancerul de colon, cauze
Medicii nu sunt siguri ce cauzează cele mai multe tipuri de cancer de colon. În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține un set de instrucțiuni care spun unei celule ce să facă.
Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat pentru a-ți menține corpul să funcționeze normal. Dar atunci când ADN-ul unei celule este deteriorat și devine canceros, celulele continuă să se dividă - chiar și atunci când nu sunt necesare celule noi. Pe măsură ce celulele se acumulează, ele formează o tumoare.
Vezi și: De ce ne miros urât picioarele. 10 trucuri pentru a scapa definitiv. Cu ce trebuie să te speli
Cancerul de colon - factorii de risc
Boala apare atunci când celulele normale ale colonului dezvoltă creșteri anormale. Acestea pot duce la apariția polipilor, o serie de formațiuni benigne care pot evolua, pe parcursul mai multor ani, în cancer. Cum nu toate tipurile de polipi se transformă în cancer, screening-ul regulat este foarte important pentru detectarea din timp a unor probleme și acționarea printr-un tratament adecvat.
”Trebuie să înţelegem că indiferent dacă avem un stil de viaţă sănătos, nu suntem în afara riscului de a dezvolta un cancer colorectal sau de rect. Important este să depistăm precoce.
Dacă avem orice simptomatologie care implică o tulburare digestivă precum: balonări, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, fie produse patologice, sânge, mucus în scaun, să mergem să facem un consult la medicul specialist.
Adică dacă apar tulburări cu care noi nu eram obişnuiţi şi care nu cedează la medicaţia uzuală pe care o luăm din farmacie. Pe de altă parte, dacă ne apropiem de vârsta 45-50 ani să facem o colonoscopie. Din păcate, frecvența cancerului de colon creşte în rândul tinerilor anual, undeva în jur de 3 %.
Probabil este rezultatul stilului de viaţă, a regimului alimentar, al consumului de alimente înalt procesate, precum: mezeluri, carne roşie sau alimente de tip fast-food. Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică. Sunt forme mai agresive, iar de multe ori tinerii neglijează simptomatologia pe principiul că sunt tineri şi nu li se poate întâmpla nimic", a mai spus medicul.
Kirstie Allye, cancer de colon
Kirstie Allye a avut cancer de colon, potrivit People. Aceasta a decedat la vârsta de 71 de ani. Alley a devenit cunoscută datorită personajului Rebecca Howe interpretat în sitcom-ul NBC "Cheers", în care a jucat din 1987 până în 1993, rol care i-a adus un premiu Emmy şi un Glob de Aur în 1991.
În declarația lor care confirmă vestea de luni, copiii artistei True și Lillie Parker, au declarat că "mama lor incredibilă, aprigă și iubitoare" a "descoperit recent" cancerul. Ei au remarcat, de asemenea, că ea a fost primit tratament la Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida, înainte de trecerea ei prematură.
”Cu tristeţe vă informăm că incredibila noastră mamă, muncitoare şi iubitoare a murit după o luptă împotriva cancerului, care a fost descoperit recent.
Pasiunea mamei noastre pentru viaţă, pentru copiii ei, pentru nepoţii ei (...), ca să nu mai vorbim de bucuria ei nemuritoare de a crea, au fost de neegalat şi ne inspiră să ne trăim viaţa din plin, aşa cum a făcut-o ea", au anunţat copiii ei, Lillie Price Stevenson şi William True Stevenson, într-un comunicat pe Twitter.
Kirstie Alley a jucat alături de John Travolta în comedia din 1989 "Look Who's Talking" ("Uite cine vorbeşte") şi în cele două continuări ale acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.