Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, susține campaniile de conștientizare cu privire la diverse afecțiuni cronice, în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, când, în România a fost lansată o campanie privind boala renală cronică, mai mult, afirmă și necesitatea uneia privind transplantul renal.
De asemenea, medicul a precizat faptul că decontarea serviciilor de screening trebuie să devină o prioritate, costurile fiind cu mult mai mici decât cele privind serviciile de îngrijire medicală.
”Orice campanie prin care încercăm o reducere a costurilor, dar cel mai important lucru este prevenției unei patologii, respectiv a îmbunătățirii calității vieții pacienților, este o campanie bine venită.
Faptul că Ministerul Sănătății s-a implicat în acest domeniu și nu numai MS, ci și Asociații ale Pacienților, este de salutat și orice tip de campanii de acest fel este salutară”, a declarat prof. dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie în camera Deputaților, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.
Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședinte Comisia de Sănătate și Familie, Camera Deputaților. FOTO: Captură video
Boala cronică de rinichi, mai redusă, dar la fel de importantă pentru sănătatea publică
”Partea aceasta de boală renală cronică este un domeniu destul de îngust comparativ cu afecțiunile cardiovasculare sau cerebrovasculare, care în mod normal reprezintă primele locuri în patologiile prezente în populația din România, dar reprezintă un domeniu important pentru că dacă ne gândim și vedem ce se întâmplă în acest domeniu.
Vorbim de niște servicii medicale, pe de o parte, care funcționează, funcționează fără să existe multiple nemulțumiri, dacă ne referim din perspectiva pacienților legată de calitatea serviciilor pe care le primesc, și aici aș vrea să subliniez faptul că de la momentul la care serviciile de dializă, de exemplu, sunt derulate, așa cum sunt derulate, decontate de Casă (n.r. Casa Națională de Asigurări de Sănătate) nu am mai avut multiple reclamații pe această zonă.
În cazul serviciilor medicale de dializă cronică, trebuie să îmbunătățim, pe de altă parte, modalitatea de finanțare, pentru că așa cum au crescut prețurile la gaz, la curent, au crescut salariile, tot așa au crescut și cheltuielile celor care în mod normal furnizează aceste servicii.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al decontării serviciilor medicale, trebuie să recunoaștem acest lucru, nu a existat și o actualizare a decontului făcut către furnizorul de servicii medicale cu aceste influențe”, a mai spus dr. Florin Buicu.
”Un alt punct important în boala renală cronică o reprezintă, ca și alternativă, componenta de transplant, și aici cred că încă mai avem multe lucruri de făcut, astfel încât, pe de o parte sî îmbunătățim componenta de transplant, și pe de altă parte, cel mai important lucru, și aici mă bucură faptul că Ministerul Sănătății s-a alăturat în această campanie.
Trebuie să mergem cu astfel de campanii în rândul pacienților, astfel încât componenta de donare pentru transplantul renal să fie bine înțeleasă de către pacienți și de către români”; a mai spus dr. Florin Buicu.
Serviciile de screening, mai ieftine. Prioritizarea decontării acestora
Întrebat de ce nu sunt accesate serviciile medicale ce reprezintă, în fapt, depistarea timpurie a bolilor cronice renale, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate a afirmat că ”din perspectiva decontării serviciilor medicale, ultima modificare pe care Parlamentul a făcut-o, la inițiativa Ministerului Sănătății, este adevărat, este vorba de monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice renale care practic sunt decontate de Casele de Asigurări, astfel încât, boala renală cronică a intrat, alături de bolile oncologice, bolile neurologice grave, pe lista serviciilor medicale decontate de către CNAS la momentul la care pacientul are nevoie de aceste servicii, dar vorbim de pacientul care a fost diagnosticat.
Din perspectiva decontării serviciilor de prevenție, de obicei, componenta preventivă se decontează din bugetul de stat și nu neapărat din bugetul asigurărilor sociale pentru sănătate.
Aceste lucruri sunt stabilite ca principii nu numai pentru boala renală cronică, iar componenta preventivă este o obligație a statului.
Trebuie să găsim mecanismul prin care aceste programe de screening, că până la urmă putem vorbi inclusiv de un screening în acest domeniu, sau de a descoperi devreme un pacient care să nu ajungă să devină pacient cronic și să aibă nevoie de dializă sau transplant.
Cred că este mult mai ieftin să putem deconta genul acesta de servicii decât să decontăm serviciile de îngrijire medicală”, a mai spus dr. Florin Buicu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.