De ce ne postăm pe Internet viața personală. Boala psihică pe care ai putea să o ai dacă faci prea multe fotografii. Simona Trifu: Mă îngrijorează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
fotografii - FOTO: Freepik@lookstudio@marymarkevich@aberrantrealities
fotografii - FOTO: Freepik@lookstudio@marymarkevich@aberrantrealities

În era digitală în care trăim, fenomenul de a face și distribui fotografii s-a extins considerabil. De ce ne place să postăm fotografiile din vacanțe, de la masă sau din alte momente private. Există mai multe motive pentru această obsesie crescută pentru fotografiere, iar psihiatrul Simona Trifu ne-a explicat ce stă, de fapt, în spatele acestor gesturi.

Oamenii fac poze pentru a-și evidenția realizările, experiențele și aventurile lor. Fotografiile devin o modalitate de a demonstra celor din jur că au fost într-un anumit loc, au întâlnit anumite persoane sau au făcut anumite lucruri.

Fotografiile sunt adesea folosite pentru a captura momente speciale și pentru a păstra amintiri vii. Oamenii doresc să înregistreze momente importante din viața lor pentru a le putea accesa și rememora mai târziu.

Vezi și: Poziția de somn care protejează creierul. Pe ce parte trebuie să dormim pentru a ne feri de Alzheimer, demență sau scleroză

De ce ne facem atât de multe fotografii

Conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia București, a discutat cu jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC News despre ce boală ascunde, de fapt, acest gest prin care dorim să imortalizăm tot ceea ce ne înconjoară.

"E la modă selfie-ul. Observ pe stradă, în parcuri, lângă monumente că nu e fotografiat obiectivul cât personajul care ține telefonul mobil în mână. Putem vorbi de narcisism?", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC News.

"Narcisismul este doar un punct de plecare. M-am gândit și am vrut să conceptualizez de ce oamenii au nevoie să facă asta și, în primul gând, este o nevoie de a-și dubla viața, ca o nevoie de siguranță. Ceea ce mă îngrijorează ca specialist sau mă întristează este faptul că mi se pare o problematică legătura dintre narcisism și curgerea timpului.

Cel în cauză nu mai poate să se bucure de momentul în sine, de trăirea momentului. Trăiesc 70% și 30% trăiesc imortalizând momentul cu reala convingere că eu voi mai revedea cândva, voi retrăi stările respective. Se adună atât de multe încât puțini oameni reușesc să retrăiască acele stări", a explicat conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia București, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Cum să scapi de balonare şi gaze intestinale în 60 de secunde

Japonezii, diferiți față de europeni

"Vedem în epoca aparatului foto turistul japonez. Erau grupuri de turiști în Europa care deveneau operatori de cameră: filmau, fotografiau. E o problemă legată de durata călătoriei și oamenii chiar revedeau fotografiile odată ajunși acasă", a spus Val Vâlcu.

"Au altă cultură și altă perspectivă și altă manieră de percepere a curgerii timpului. În Japonia lumea e percepută altfel. Se opresc din drum, își lasă viața personală să te ajute pe tine. Dacă te oprești pe stradă turist fiind și nu te descurci, rămâne lângă tine, te ajută, te conduce până la locuință. Totul este posibil fiindcă acolo, viața are o altă curgere a timpului.

Percepția timpului este ușor diferită. Nu are acest vârtej occidental care pe noi, românii, ne-a cuprins. Chiar și aceste poze le facem, le postăm și nu mai avem timp să ne bucurăm de ce am făcut", a mai spus conf. univ. dr. Simona Trifu.

Vezi și: Testul de un minut care îți arată dacă ai probleme cu inima. Evenimentele majore care duc la infarct

De ce postăm fotografii din călătorii sau chiar cu mâncare

Fotografii - FOTO: Freepik

"Oamenii vor să dovedească că au fost acolo. E o chestiune costisitoare să ajungi în Maldive, la Statuia Libertății. E un fel de etalare a realizării. Chiar și când ne pozăm papanașii", a mai spus Val Vâlcu.

În unele cazuri, oamenii fac poze pentru a se conforma presiunilor sociale sau pentru a urma tendințele culturale. Fotografiile devin o modalitate de a-și arăta apartenența la anumite grupuri sociale sau de a demonstra statutul lor.

“A dovedi că ai fost în Maldive, că ai fost la conferință în Japonia, fiecare vrea să își evidențieze realizările. La început era firesc și numai anumiți oameni făceau asta. Acum, fiecare dorește să fie interesant în felul lui",  a mai explicat conf. univ. dr. Simona Trifu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel