Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
carnea de miel - FOTO: Freepik@whitestorm4
carnea de miel - FOTO: Freepik@whitestorm4

Carnea de miel poate fi un mediu potențial pentru bacterii sau paraziți, așa cum se întâmplă cu multe alte tipuri de carne. 

Carnea, deși o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, poate fi și un mediu potențial pentru agenți patogeni, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Expertii în sănătate atrag atenția asupra importanței sursei de carne și a condițiilor de depozitare și manipulare a acesteia. Este recomandabil să procurăm carnea de la surse verificate, unde se poate asigura o trasabilitate a produselor și condiții corespunzătoare de depozitare și refrigerare.

Cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel.

Printre agenții infecțioși care pot fi prezenți în carne se numără bacteriile precum Salmonella, E. coli și Listeria monocytogenes, dar și paraziți cum ar fi Toxoplasma gondii. Însă, o preparare termică corespunzătoare poate elimina aceste riscuri.

"În general, alimentele care au proteine de origine animală, carnea, ouăle, există riscuri. În ceea ce privește carnea, aici lucrurile stau mai îngrijorător. Ar fi de dorit să cumpărăm carnea din surse verificate, adică nu neaparat de la o tejghea unde nu știm de când provin alimentele respective și, mai ales, în ce condiții sunt ținute ca refrigerare alimentele respective. 

Dacă ar fi vorba să ne gândim la o serie de agenți infecțioși care pot fi prezenți în carne, prin contaminare și nu mă refer la prospețime, o preparare termică îndepărtează un astfel de pericol",  a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Tipul de demență care provoacă îngrijorare. Avertisment: Își pierd toate abilitățile

Cum putem preveni îmbolnăvirea

Este esențial să gătim carnea la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge agenții patogeni. Se recomandă să folosim un termometru de carne pentru a ne asigura că temperatura internă a cărnii atinge nivelul corespunzător pentru a fi considerată sigură pentru consum.

În plus, igiena riguroasă în timpul manipulării și pregătirii cărnii este crucială pentru a preveni contaminarea încrucișată și transmiterea agenților patogeni. Spălarea mâinilor, ustensilelor și suprafețelor de lucru înainte și după contactul cu carnea crudă este obligatorie pentru a asigura siguranța alimentară.

Vezi și: Alimentele cele mai bogate în calciu, zinc și fier. Lygia Alexandrescu: Scad riscul de cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni cronice

Cum se manifestă infecția cu Salmonella

Carne de miel - FOTO: Freepik@Daraz

Infecția cu Salmonella, cunoscută sub numele de salmoneloză, poate produce o varietate de simptome neplăcute. Acestea pot apărea la câteva ore sau la câteva zile după ingestia bacteriilor Salmonella și pot varia în intensitate de la ușoare la severe. 

Simptomele principale sunt:

Dureri abdominale: Acestea pot varia de la moderate la severe și pot fi localizate în diferite zone ale abdomenului.

Diaree: Diareea este un simptom comun al infecției cu Salmonella și poate fi moderată sau severă. De obicei, diareea este apoasă și poate conține sânge sau mucus.

Febră: Infecția cu Salmonella poate provoca febră, care poate fi moderată sau înaltă, și poate fi însoțită de frisoane și transpirație.

Grețuri și vărsături: Aceste simptome pot apărea în unele cazuri de salmoneloză și pot contribui la deshidratare.

Dureri de cap și stări de oboseală: Infecția cu Salmonella poate provoca și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerile de cap și stările de oboseală sau epuizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel