Boala pe care ai putea să o ai dacă simți nevoia urgentă de a urina. Poate fi confundată cu un tip de cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
hiperplazia benigna de prostata - FOTO: Freepik@naypong
hiperplazia benigna de prostata - FOTO: Freepik@naypong

Boala pe care ai putea să o ai dacă urinezi frecvent sau te trezești noaptea pentru a urina.

Boala pe care ai putea să o ai dacă urinezi frecvent. Peste 90% dintre bărbați se vor confrunta cu aceasta. Prostata este o mică glandă internă găsită la bărbați, situată între penis și vezică. Înconjoară tubul care transportă urina din corp, cunoscut sub numele de uretră, și rolul său este să producă un lichid gros și alb care se amestecă cu spermă pentru a crea sperma.

Are aproximativ dimensiunea și forma unei nuci și tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă a bărbaților. Această mărire naturală este cunoscută sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată.

Hiperplazia benignă de prostată, semne și simptome

Este foarte comună, în mod obișnuit întâlnită la bărbații cu vârsta peste 50 de ani și, în general, nu provoacă probleme grave de sănătate. Unii pacienți cu o prostată mărită pot fi îngrijorați că sunt expuși unui risc mai mare de cancer de prostată. Dar, potrivit medicului de familie NHS, dr. Khalid Zalmay, cele două afecțiuni nu sunt legate între ele.

Cu toate acestea, simptomele ambelor pot fi foarte similare, ceea ce poate face dificilă diferențierea celor două.

Nevoia frecventă de a urina

Acesta este cel mai frecvent simptom, potrivit dr. Zalmay. 

"Să zicem că joci jocuri video, gătești sau ești la cumpărături și la fiecare câteva ore trebuie să oprești ceea ce faci și să fugi la toaletă, și asta se întâmplă mai des decât de obicei. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de frecvență crescută.

Înseamnă că urinezi mai des decât de obicei. Atunci când prostata se mărește, poate apăsa pe un tub care transportă urina din vezică. Acest lucru poate îngusta fluxul și această presiune poate face ca vezica să devină mai iritabilă, determinând-o să se contracte mai des, nu întotdeauna atunci când este plină. Și asta înseamnă că mergi la toaletă și urinezi mai des", a spus dr. Zalmay, potrivit Express.

Vezi și: De câte e normal să ai gaze. Ce le provoacă și când reprezintă o problemă

Nevoia urgentă de a urina

Când prostata se mărește și apasă pe uretră, poate crește și nevoia de a urina.

"Pe lângă faptul că mergi mai des, oamenii vor descoperi că trebuie doar să alerge la toaletă, iar această abilitate de a nu-ți ține urina la fel de mult ca înainte se datorează mecanismului pe care tocmai l-am discutat", a mai subliniat medicul.

Hiperplazia benignă de prostată - FOTO: Freepik@thexfile

Trezirea noaptea pentru a urina

Acest lucru se numește nocturie. 

"Acesta este unul dintre simptomele mai problematice ale măririi prostatei. Nu mă refer la ceva periculos pentru viață sau care îți cauzează o problemă de sănătate. Problematic în sensul că oamenii cu care vorbesc și au această problemă tind să o considere foarte enervantă - unul dintre lucrurile de care se plâng cel mai mult.

Îi trezește noaptea, au un somn prost, sunt obosiți a doua zi, sunt mai irascibili și este doar dificil de controlat", a mai spus dr. Zalmay.

Vezi și: Cum poți face infarct în timpul dușului. Ce se întâmplă cu inima în timp ce te speli

Dificultatea în a urina

Dacă mergi la toaletă și durează puțin mai mult să înceapă să curgă, acest lucru se numește ezitare și este unul dintre semnele măririi prostatei, a spus dr. Zalmay.

"S-ar putea să descoperi că pasul inițial de a urina durează mai mult sau că fluxul în sine este afectat. Din nou, acest lucru este adesea din cauza faptului că uretra este apăsată și îngustată de o prostata mărită", a mai spus medicul.

Flux urinar slab

Oamenii descoperă adesea, cu o prostata mărită, că traiectoria normală, puterea și fluxul pe care obișnuiau să le aibă înainte când urinează, par mai diminuate.

Dr. Zalmay a spus că acest lucru ar putea include "picurarea puțin mai mult, s-ar putea opri și porni, fluxul nu ar putea fi la fel de bun ca înainte".

Scurgeri după ce ai oprit urinarea

După ce ai urinat s-ar putea să ai scurgeri, iar acest lucru poate fi considerat jenant.

"Acesta este un subiect puțin jenant pentru bărbați să vorbească despre el pentru că devin puțin conștienți de igiena lor, de mirosul urinei și de ce se întâmplă. Adesea, cauza este urina rămasă în tub, uretra, care începe să se scurgă", a mai spus medicul.

Sentimentul de a nu goli complet vezica

Dacă ai senzația că nu ți-ai golit complet vezica, poate fi un semn de mărire a prostatei.

 "Uneori, poate afecta oamenii într-un fel în care nu au încredere să iasă afară, să facă cumpărături, să călătorească, unde nu știu dacă vor fi toalete aproape pentru că trebuie să meargă la toaletă mult mai des", a mai subliniat medicul.

Vezi și: Ce se întâmplă când porți cerceii pentru o perioadă lungă de timp. Detaliul care te va pune pe gânduri

Imposibilitatea de a urina

Dr. Zalmay a spus că acesta este un simptom mai îngrijorător - o combinație de simptome.

"Dacă observi că nu urinezi deloc sau doar câteva picături de urină și simți durere sau balonare în partea inferioară a abdomenului, stomacul tău se simte puțin mai plin, acest lucru ar putea fi ceva numit retenție urinară.

Unii oameni care se confruntă cu aceasta pot simți, de asemenea, durere în partea inferioară a abdomenului și este o urgență medicală. Motivul pentru aceasta este, în esență, vezica ta devine ca un balon și pare să existe o blocare. De multe ori ar putea fi prostata care apasă și blochează complet tubul care duce urina afară", a mai completat medicul.

Dr. Zalmay a spus că retenția urinară acută este tratată ca o urgență medicală. Dacă ai aceste simptome, caută ajutor medical cât mai curând posibil.

Vezi și: Ce este, de fapt, atacul ischemic tranzitoriu. Care sunt semnele. În cât timp apare AVC-ul

Cum poți distinge între cancerul de prostată și mărirea prostatei

Poate fi imposibil să le distingi unul de celălalt, deoarece simptomele sunt atât de asemănătoare, a spus dr. Zalmay. Dar există câteva simptome suplimentare la care să fii atent, pe care probabil le vei avea dacă ai cancer de prostată:

- Sânge în spermă

- Sânge în urină

- Pierdere involuntară în greutate

- Transpirații nocturne

- Dureri osoase, în spate, în coaste, în piept - acest lucru poate apărea dacă cancerul s-a răspândit în oase.

Dacă experimentezi aceste simptome, ar trebui să te faci verificat cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel