Pacienții care au suferit operație pentru eliminarea apendicelui au avut un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson decât cei care nu au suferit această intervenție, potrivit celui mai mare studiu pentru a aborda relația dintre cele două condiții. Studiul retrospectiv, care implică mai mult de 62 de milioane de înregistrări ale pacienților din 26 de sisteme de sănătate, va fi prezentat la Săptămâna Bolilor Digestive (DDW) 2019, potrivit medicalxpress.com.
Proteina responsabilă de boala Parkinson
„Cercetările recente asupra cauzei care produce boala Parkinsons s-au concentrat fost pe proteina alfa synuclein, găsită în tractul gastro-intestinal la inceputul instalării bolii Parkinsons”, a spus Mohammed Z. Sheriff, autorul principal al studiului și medic la Case Western Reserve University and University Hospitals Cleveland Medical Center, Ohio.
Acesta este motivul pentru care oamenii de știință din întreaga lume au făcut cercetări în tractul gastrointestinal, inclusiv apendice, dovezi cu privire la dezvoltarea bolii Parkinsons.
Constatările anterioare privind apendicectomiile și bolile Parkinson au fost inconsecvente, unele studii arătând că nu există o relație. Ba, chiar un studiu recent din Europa a arătat că pacienții care încă aveau apendicele au fost mai predispuși să dezvolte Parkinsons. Această contradicție a determinat-o pe Dr. Sheriff și pe colegii săi să caute răspunsuri la această întrebare, folosind date din S.U.A. de la o companie electronică din domeniul sănătății din Ohio, care însumează date din 26 de sisteme majore integrate de sănătate.
92% dintre cei cu apendicită a făcut boala Parkinson
Cercetătorii au analizat dosare electronice de sănătate, reprezentând mai mult de 62,2 milioane de pacienți și au descoperit că cei care au făcut apendicectomie au fost diagnosticați cu boala Parkinson cel puțin șase luni mai târziu. Ei au descoperit că dintre 488,190 de pacienți care au suferit apendicectomie, 4,470, sau 92 %, au dezvoltat boala Parkinson.
Din restul de 61,7 milioane de pacienți fără apendicectomie, au fost identificați numai 177,230, respectiv 0,29%, care au dezvoltat boala. Conform acestei analize, pacienții care au avut o apendicită au fost de trei ori mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât cei care nu au avut.
Cercetătorii au descoperit niveluri similare de risc pentru toate grupele de vârstă, indiferent de sex sau rasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.