Boala Parkinson și tulburarea bipolară, posibilă legătură de cauzalitate? Explicații

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă
Pacientă

Tulburarea bipolară ar putea favoriza apariția bolii Parkinson. Un studiu arată că numărul celor ce suferă de boala Parkinson și au avut tulburare bipolară sunt de șapte ori mai mulți decât cei care au Parkinson, dar nu au avut această tulburare. Cu toate acestea, cei afectați de Parkinson sunt puțini.

Un nou studiu din Taiwan sugerează că pacienții cu tulburare bipolară au de șapte ori mai multe șanse să dezvolte boala Parkinson. Dar experții din S.U.A. avertizează că riscul absolut de a dezvolta Parkinson - o boală incurabilă care afectează mobiltatea - este încă foarte scăzută pentru cei cu tulburare de dispoziție, potrivit webmd.com.

„Nu am fost surprins de rezultatele studiului, pentru că tulburări similare, cum ar fi depresia majoră și tulburarea de anxietate transmit un risc similar, crescut, de Parkinsons, mai târziu în viață”, a spus dr. Gregory Pontone, director al Centrului de Cercetare a Bolii Parkinson la Johns Hopkins Medicine in Baltimore. "Acest lucru vă oferă două motive de a trata tulburarea bipolară agresivă", a adăugat el.

De asemenea, cunoscută sub numele de boală maniaco-depresivă, tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție marcată de oscilații de la comportament energic, energizat, la sentimente de tristețe și lipsă de speranță. Aceasta afectează aproximativ 2,6% dintre adulții americani, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din S.U.A.

Parkinson este o afecțiune progresivă care provoacă tremor, mușchii rigizi și încetinirea mișcării, printre alte simptome. Până în 2030, Fundația Parkinson estimează că 1.2 milioane de americani vor fi afectați de boala Parkinson.

Studiul, în cifre

Pentru studiu, cercetătorii conduși de Dr. Mu-Hong Chen de la Spitalul General al Veteranilor din Taipei au revizuit dosarele medicale pentru 56.000 de oameni din Taiwan, care au fost diagnosticați cu tulburare bipolară între 2001 și 2009. Ei au fost comparați cu 225.000 de persoane fără istoric de boală bipolară sau maladia Parkinson. Ambele grupuri au fost urmărite până la sfârșitul anului 2011.

În timpul perioadei de studiu, 372 de persoane cu tulburare bipolară - sau 0,7% - au dezvoltat Parkinsons. Acest lucru a fost comparat cu 222 - sau 0,1% - dintre cei care nu au avut tulburare bipolară. Cei cu tulburarea bipolară care au dezvoltat Parkinsons au fost în medie cu nouă ani mai tineri - vârsta medie de 64 de ani - decât alții care au dezvoltat boala, a constatat studiul.

"Când spuneți că riscul este de șapte ori mai mare, este foarte înspăimântător, dar încă foarte puțini pacienți cu tulburare bipolară fac Parkinson", a spus dr. Justin Martello, care a revizuit rezultatele.

Martello a subliniat că, deși studiul a fost mare, a fost limitat prin includerea numai a persoanelor din Taiwan. "Nu știm cum se va aplica acest lucru la nivel global sau pe scară largă", a spus Martello.

Studiul a fost publicat online 22 mai în revista Neurologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel