Tratamentul cu estrogen îmbunătățește simptomele bolii Parkinson la șoarecii de sex masculin, potrivit unei noi cercetări publicate în JNeurosci. Aceste descoperiri pot ajuta la explicarea diferențelor de sex în boala Parkinson și ar putea duce la tratamente bazate pe estrogen.
Boala Parkinson se caracterizează prin moartea neuronilor implicați în mișcare, care poate fi parțial cauzată de mutații genice pentru proteina α-sinucleină. Forma mutantă mai scurtă a grupurilor de proteine din neuroni duce la moartea lor, în timp ce forma mai lungă rezistă la aglomerație.
Simptome ameliorate
Se crede că estrogenul protejează neuronii implicați în mișcare de boala Parkinson, dar încă nu e clar cum face acest lucru. Deoarece pacienții mai sensibili la boala Parkinson - bărbații și femeile post-menopauză - au un nivel scăzut de estrogen, tratamentul cu estrogen ar putea fi un mod eficient de a amâna și de a reduce simptomele.
Silke Nuber și colegii de la Harvard Medical School au tratat modele de șoarece ale bolii Parkinson cu estrogen și au comparat performanța motorie a masculilor și femelelor înainte și după tratament. Șoarecii de sex feminin au prezentat simptome mai puțin severe la o vârstă ulterioară, dar estrogenii le-au îmbunătățit simptomele.
La șoarecii de sex masculin, tratamentul cu estrogen a redus descompunerea și acumularea de α-sinucleină și a ajutat la reducerea simptomelo severe, ceea ce sugerează că estrogenul ar putea fi o opțiune viabilă de tratament pentru pacienții Parkinson cu un nivel scăzut de estrogen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.