Boala neștiută care afectează grav copiii. Poate fi luată și de la animale

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Prof dr Doina Pleșca, președintele Societății  Române de Pediatrie, a vorbit,  la Interviurile DC Medical, despre pericolul pe care îl reprezintă muscătura de căpușă și cum pot fi evitate bolile transmise de acestea. 

Înțepătura de căpușă  poate produce multiple boli, cea mai cunoscută fiind boala lyme. 

Prof dr Doina Pleșca atrage atenția că  nu trebuie să omitem faptul că există posibilitatea de transmitere și a unui virus, care, din nefericire, nu are tratament. Este vorba de encefalita transmisă de căpușă. 


"În primul rând, căpușa, odată contaminată, va fi contaminată toată viața cu virus. Deci trebuie să fim foarte atenți la mediul în care copilul se află. Să facem o prevenție atentă înainte de a lăsa copilul în spațiul verde. Inclusiv animăluțele care sunt pe lângă noi. Cred și ele sunt un vector pentru căpușe. Sunt peste 100 de animale păsări care pot transmite, din nefericire, căpușe contaminate", explică mediul. 

 

Mai mult, medicul a explicat care sunt posibilele urmări ale infectării cu acest virus și cât de grav pot afecta sănătatea copiilor. 

"Studiile populaționale au demonstrat că pericolul copiilor contaminați cu virusul encefalitei de căpușe sunt complicațiile pe care le pot, da să rămână cu cefalee, cu tulburări de memorie,  tulburări de vedere, cu tulburări de adaptabilitate, cu performanțe școlare reduse și să ne minuna, după un interval de timp, că nu înțelegem ce este cu acești copii", explică dr Pleșca. 


Prevenția, cea mai importantă.


"Cel mai simplu este să prevenim iar în momentul în care noi, ca medici, ne aflăm în fața unui pacient pediatric, care prezintă un tablou neurologic, asociat cu semne sugestive de meningită, însă nu excludem și această entitate. Poate că miracolul copilului îl reprezintă plasticitatea cerebrală care îi dă acestuia șanse de recuperare mult mai bune decât ale adultului. Poate că ar merita să știm, de asemenea, că inclusiv comportamentul în cadru care ar putea fi încadrat de AHD ar trebui să luăm în calcul și să vedem de background-ul copilului înainte de a ne lansa. Toate aceste elemente pot fi facile dacă informăm corect populația,  dacă atenționăm la pericole și dacă monitorizăm atent modul în care copilul se joacă, evident, fără să uităm de prevenție, adică de vaccinare", recomandă aceasta.

 

 

 

Urmărește interviul integral, mai jos.

 

Youtube video image

 

 

 

Citește și: Dr Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), a vorbit,  la Interviurile DC Medical,  despre vaccinul împotriva encefalitei transmise de căpușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel