Copiii cu boală inflamatorie intestinală prezintă un risc mai mare de tulburări psihiatrice, potrivit unui nou studiu al Karolinska Institutet din Suedia, publicat în JAMA Pediatrics. Cercetătorii susțin că este nevoie de mai mult sprijin psihologic și de monitorizare mai lungă pentru copiii afectați și părinții lor.
Se știe deja că adulții cu IBD (colită ulceroasă sau boala Crohn) prezintă un risc crescut de tulburări psihiatrice. Acum, un nou studiu arată că boala inflamatorie a intestinului la copii crește, de asemenea, riscul de probleme de sănătate mintală.
Risc de 1,6 ori mai mare
Peste 6.400 de copii cu boala inflamatorie a intestinului, născuți între 1973 și 2013, au fost incluși în studiu. Folosind registrele de populație, cercetătorii au comparat riscul tulburărilor psihice ulterior în viață, atât cu copiii sănătoși din populația generală, cât și cu frații proprii ai pacienților. Prin compararea pacienților cu frații lor a fost posibil să se țină seama de un număr mare de așa-numiți factori de confuzie, cum ar fi socioeconomia, stilul de viață și ereditatea, factori despre care se știe că afectează riscul tulburărilor psihiatrice la copii.
Pe parcursul unei perioade de urmărire medie de nouă ani, aproximativ 17% dintre copiii cu boala inflamatorie intestinală au primit un diagnostic psihiatric, comparativ cu puțin sub 12 la sută dintre copiii sănătoși și aproximativ 10 la sută dintre frați. Aceasta înseamnă că riscul tulburărilor psihiatrice a fost de 1,6 ori mai mare la copiii cu această boală, comparativ cu copiii suedezi din populația generală. De asemenea, riscul pentru copiii cu afecțiunea intestinală a fost mai mare decât pentru frații lor.
Riscul a părut a fi mai mare la o serie de diagnostice psihiatrice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările de alimentație, tulburările de personalitate, ADHD și tulburarea spectrului de autism. De asemenea, a existat un risc mai mare de tentativă de suicid după ce a ajuns la vârsta adultă.
„Studiul arată că copiii cu boala inflamatorie intestinală și părinții lor au nevoie de sprijin psihologic și de monitorizare mai lungă”, spune Agnieszka Butwicka, cercetător la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Karolinska Institutet. „Un ajutor special ar putea fi oferit copiilor care se îmbolnăvesc la o vârstă fragedă și copiilor părinților cu probleme de sănătate mentală.”
Risc mai mare în primul an al bolii
Riscul de probleme de sănătate mintală a fost cel mai mare în primul an cu boala inflamatorie intestinală. Riscul a fost deosebit de mare pentru copiii care au fost diagnosticați cu această boală înainte de vârsta de 6 ani și pentru copiii cu părinți cu tulburări psihice.
Studiul este unul de observație care nu poate identifica cu certitudine cauzalitatea. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, rezultatele indică faptul că boala inflamatorie intestinală contribuie la probleme de sănătate mintală.
„Deoarece riscul pentru acești copii este mai mare comparativ cu propriii frați, este probabil ca boala să afecteze sănătatea lor mentală, mai degrabă decât alți factori precum socioeconomia, stilul de viață sau ereditatea în familie”, spune Jonas F. Ludvigsson, profesor la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Karolinska Institutet.
Sursa: AiCI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.