Un studiu multinațional a demonstrat recent că consumul regulat de alimente și băuturi foarte procesate este asociat cu inflamația și boli inflamatorii intestinale (IBD). Această afecțiune este mai răspândită în țările bogate decât în cele cu venituri medii mai mici.
Studiul coordonat de Neeraj Narula, medic și profesor asistent de Medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, a arătat că există clar o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale.
IBD este un grup de boli care provoacă inflamații cronice în tractul gastrointestinal. Printre ele: boala Crohn și colita ulcerativă. Medicul și gastroenterologul Ashkan Farhadi descrie IBD ca „o boală a națiunilor bogate”. Alimentele ultra-procesate includ majoritatea alimentelor și băuturilor produse în masă, care conțin aditivi alimentari - emulgatori, conservanți, îndulcitori și arome adăugați, grăsimi trans și coloranți.
Cercetările anterioare sugerează că anumite alimente cresc riscul apariției IBD. Echipa lui Narula a ajuns la concluzia că un consum mai mare de alimente și băuturi ultraprocesate crește probabilitatea de a dezvolta IBD. Cu toate acestea, studiul nu a putut confirma o legătură cauzală între alimentele ultra-procesate și dezvoltarea IBD. Deși consumul ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o incidență mai mare a IBD, consumul acelorași alimente sub formă neprelucrată nu prezintă aceleași riscuri, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.