Boala inflamatorie a intestinului, declanșate de medicamente pentru alte afecțiuni autoimune

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli intestinale
Boli intestinale

Boala inflamatorie a instestinului poate fi declanșată de o terapie contra altei afecțiuni autoimune. Cercetătorii cred că există un mecanism comun de degradare a imunității care duce la declanșarea acestor boli.

Medicamentele care vizează factorul de necroză tumorală alfa (TNFα), o proteină implicată în inflamație, au revoluționat managementul anumitor boli autoimune, dar, în mod paradoxal, acești agenți ar putea provoca dezvoltarea altor afecțiuni autoimune.

Într-un studiu privind farmacologia alimentară și terapeutică au fost urmarite 17.018 de persoane cu boli autoimune care au fost tratate cu medicamente anti-TNFα – (în majoritate infliximab, etanercept și adalimumab) , precum și 63.308 de persoane care nu au fost tratate cu etanercept (dar au primit alți agenți anti-TNFα). Primii au avut de un risc crescut de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală: un risc dublu de boală Crohn și, de asemenea, un risc dublu de colită ulcerativă.

„Acest studiu a stabilit că există un risc crescut de a dezvolta boli inflamatorii intestinale la persoanele care iau etanercept. Recunoașterea acestui fenomen este importantă pentru clinicienii care au grijă de acești pacienți”, a declarat autorul principal Joshua Korzenik, doctor în științe medicale, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Poate, mai important, acest studiu sugerează că boala inflamatorie a intestinului poate fi una dintre bolile autoimune care pot fi provocate de agenții anti-TNFa. Acest lucru sugerează faptul că poate exista un mecanism comun de degradare a imunității care stă la baza acestor boli.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel