Boala Huntington: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate apărea DEPRESIA

Anisia Nica |
Data publicării:
boala huntington FOTO: Pexels @michelle leman
boala huntington FOTO: Pexels @michelle leman

Boala Huntington: ce este, cum se manifestă și ce faci dacă ai simptome caracteristice? Există tratament?

Boala Huntington este o afecțiune degenerativă, în care celulele creierului sunt distruse treptat. Aceasta are o puternică componentă genetică și debutează în jurul vârstei de 30-40 de ani.

Cauze

Studiile arată că degenerarea celulelor nervoase are loc în urma unui proces genetic. Din păcate, părinții care au gena responsabilă de apariția bolii Huntington pot transmite mai departe la copiii. Cu toate acestea, afecțiunea nu are o frecvență crescută, ci este rar diagnosticată.

Simptome

Simptomele bolii Huntington sunt complexe și încep de la mici pierderi de echilibru, până la tulburări psihiatrice grave. Mayoclinic împarte simptomele afecțiunii în 3 categorii: tulburări de mișcare, tulburări cognitive și tulburări psihiatrice.

Tulburările de mișcare caracteristice patologiei sunt mișcările convulsive, rigiditate musculară, mișcări anormale ale ochilor, pierderi de echilibru, posturi anormale, dificultăți în vorbire sau în deglutiție.

Tulburările cognitive sunt reprezentate de incapacitatea de a organiza micile activități zilnice, dificultăți de concentrare, stări de impulsivitate, dificultăți în exprimare și învățare.

Cel mai comun simptom al bolii Huntington din sfera psihiatriei este depresia. Se pare că aceasta nu este cauzată doar de afectarea calității vieții pacientului, ci de deteriorarea anumitor zone din creier. Simptomele caracteristice tulburărilor psihiatrice sunt: izolarea socială, tulburări ale somnului și insomnii, schimbări de dispoziție și stări de irascibilitate, oboseală persistentă, lipsa energiei, gânduri suicidare.

Boala Huntington poate avea manifestări comune cu boala Alzheimer. Pacienții pot ajunge să nu-și mai recunoască membrii familiei. Simptomele scad capacitatea de a face activități de zi cu zi, influențează starea psihică a pacienților și scad considerabil calitatea vieții.

Atunci când apare la persoanele sub 20 de ani, afecțiunea poartă numele de boala Huntington juvenilă și se caracterizează prin reducerea capacității de concentrare, scăderea performanțelor școlare, tulburări de comportament, tremor muscular și contracturi musculare, până la convulsii.

Diagnostic și tratament

Apariția simptomelor specifice bolii Huntington necesită vizita la medicul specialist cât mai repede posibil. Diagnosticul nu este complex, iar boala se poate depista printr-un test de sânge la îndrumările medicului neurolog. 

Din păcate, boala Huntington nu poate fi vindecată, iar tratamentul nu oprește evoluția bolii, dar încearcă să îmbunătățească calitatea vieții. Medicația folosită adresează cele 3 tipuri de tulburări: de mișcare, cognitive și psihiatrice. Medicul specialist va stabili care este cel mai bun protocol de tratament și va da sfaturi suplimentare. Pentru creșterea calității vieții este recomandată și psihoterapia.

Vezi și: Boala Creutzfeldt-Jakob: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Creierul devine ca un BURETE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel