Boala hemoroidală și RISCURILE netratării la timp. Mitulescu: Își schimbă comportamentul

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Boala hemoroidala si riscurile. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
Boala hemoroidala si riscurile. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk

Medicul Gabriel Mitulescu, reputat chirurg la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit, pentru Interviurile DC News și DC Medical, printre altele și despre riscul netratării la timp a bolii hemoroidale.

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, medicul Gabriel Mitulescu, reputat chirurg și Doctor în Științe Medicale de la Spitalul Clinic Sanador din București, a explicat ce sunt riscurile la care se expun pacienții ce prezintă hemoroizi, dar care ajung târziu la medicul de specialitate.

”Riscurile sunt să se producă acele sechele care să dea suferințe pentru tot restul vieții. Riscuri sunt și să se producă sângerări cu anemii, să aibă tulburări, inclusiv psihice, riscul este să nu mai poată să aibă o viață normală, sunt pacienți care au fisuri anale cronice, care au o durere care începe după scaun și se întinde pe parcursul a 7-8-10-12 ore, în fiecare zi. Există un capitol în psihiatrie – Bolnavul fisural – care tratează asemenea pacienți pentru că își schimbă comportamentul, devin hiperscrupuloși, evită să mănânce să nu aibă scaun de teama durerii, dacă nu mănâncă se constipă și au scaun și mai dureros.

Bolile anale apar preponderent după o anumită vârstă, însă apar și la tineri, într-un procent destul de mare, mai ales când sunt niște modificări preexistente. În principal, în boala hemoroidală, un aflux prea mare de sânge arterial, aceasta fiind mai mult o boală arterială, decât venoasă.

Ce tratemente există 

Specialistul mai afirmă că ”în stadiul I de boală se încearcă un tratament profilactic - reglarea scaunului, evitarea constipației, aport mai mare de fibre, de lichide - care, de multe ori, poate să rezolve situația; și o grijă mai mare, să ai grijă să previi complicațiile bolii - poate să dea timp foarte îndelungat fără să dea niciun simptom”.

”Există tratament instrumental - fotocoagularea, crioterapia, laserterapia, în care, în stadii incipiente ale bolii, pot fi rezolvate fără internare, fără întreruperea activității. Și există stadii mai avansate în care doar intervențiile chirurgicale pot aduce vindecarea”, precizează chirurgul Gabriel Mitulescu.

De asemenea, chirurgul a subliniat că boala hemoroidală evoluează în trei perioade:

- perioade în care simptomele sunt caracteristice (sângerarea, ieșirea anusului);

- perioade în care nu există niciun simptom;

- perioade în care simptomele sunt exacerbate (în criza de tromboflebită, când se umflă anusul și doare).

Cât privesc tratamentele locale, medicul precizează că acestea pot să aibă o ”oarecare influență în criza hemoroidală”, dar niciodată nu pot realiza micșorarea aportului de sânge arterial în vene care se decompensează, pentru că ajunge mereu sânge cu o presiune mult mai mare.

 

 

Youtube video image

Vezi și: Boala hemoroidală. Dr Gabriel Mitulescu: în stadii mai avansate, doar intervențiile chirurgicale pot aduce vindecarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel