Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, medicul Gabriel Mitulescu, reputat chirurg și Doctor în Științe Medicale de la Spitalul Clinic Sanador din București, a explicat ce sunt și cum se tratează bolile hemoroidale.
”Toată lumea are niște dilatații hemoroidale structurate în două plexuri - boala hemoroidală înseamnă întotdeauna hemoroizi interni. Plexul intern are niște dilatații - e o rețea de vase pe la trei centimetri înăuntrul canalului anal cu niște umflături venoase care, în momentul în care canalul se închide și mușchii sfincteri anali strâng aceste vase - se mai umflă suplimentar - produc niște culoane ale mucoasei, culoanele se bagă una în alta și canalul devine etanș. Este mecanismul principal prin care oamenii nu pierd gaze fără să vrea. (...) Numai oamenii pot face hemoroizi”, afirmă dr Gabriel Mitulescu.
Potrivit acestuia, ”prezența unor dilatații venoase la nivelul canalului anal nu înseamnă boală, nu înseamnă neapărat că trebuie făcut ceva decât dacă acele dilatații generează simptome care sunt patologice, cum este sângerarea. sau ieșirea mucoasei afară sau o criză de durere”.
Specialistul mai afirmă că ”în stadiul I de boală se încearcă un tratament profilactic - reglarea scaunului, evitarea constipației, aport mai mare de fibre, de lichide - care, de multe ori, poate să rezolve situația; și o grijă mai mare, să ai grijă să previi complicațiile bolii - poate să dea timp foarte îndelungat fără să dea niciun simptom”.
”Există tratament instrumental - fotocoagularea, crioterapia, laserterapia, în care, în stadii incipiente ale bolii, pot fi rezolvate fără internare, fără întreruperea activității. Și există stadii mai avansate în care doar intervențiile chirurgicale pot aduce vindecarea”, precizează chirurgul Gabriel Mitulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.