Boala Graves, numită și Morbus Basedow, este o boală autoimună caracterizată prin disfuncția sistemului imunitar care determină apariția tiroiditei (inflamația tiroidei datorată distrucției autoimune) cu producere hormonală excesivă.
Ce simptome dă boala Basedow Graves
Simptomele bolii Graves includ:
- ritm cardiac accelerat (tahicardie);
- pierdere în greutate (uneori, în ciuda unui apetit crescut);
- iritabilitate;
- insomnie;
- anxietate;
- instabilitate emoțională;
- dificultăți de concentrare;
- tremurul mâinilor sau al degetelor;
- slăbiciune musculară;
- sensibilitate la căldură;
- transpirație excesivă;
- scaune frecvente;
- respirație grea.
În cazul femeilor apariția bolii Grave se manifestă prin frecvența redusă sau chiar absența ciclului menstrual, în timp ce la vârstnici, mai ales la cei cu afecțiuni cardiovasculate, există un risc crescut de angină pectorală sau chiar de infarct.
Diagnostic și tratament
Pentru a stabili diagnosticul de boală Graves, este necesară determinarea nivelului hormonilor tiroidieni din sânge (free T4 și free T3) și a TSH (hormonul de stimulare a tiroidei), un hormon produs de glanda hipofiză.
Pentru a dovedi originea autoimună a acestui proces și pentru a exclude alte cauze posibile de hipertiroidism, cum ar fi noduli tiroidieni hiperactivi care produc un exces de T4 și T3 este indicată determinarea anticorpilor specifici în sânge (anticorpii stimulatori ai receptorilor TSH=TRAb), respectiv scintigrafia tiroidiană.
Boala Graves este o afecțiune care nu se vindecă, dar există tratamente care o pot ține sub control și pot determina chiar remisia bolii.
Posibile complicații
Netratată sau greșit controlată, boala Graves crește riscul unor complicații precum:
- probleme oculare;
- probleme cardiace;
- anxietate;
- iritabilitate;
- depresie;
- oboseală psihică și fizică;
- furtuna tiroidiană sau criza tireotoxică: activitatea tiroidiană periculos de mare accelerează funcțiile corpului. Provoacă aritmie, puls rapid și șoc. Această afecțiune pune viața în pericol, așa că necesită tratament rapid cu medicamente antitiroidiene.
Hipotiroidia și creșterea ponderală
Dr. Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Dicționarul de Sănătate de la DC Medical, motivul pentru care persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare.
Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții, însă există și situații, rare, în care aceasta lipsește de la naștere. Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), acționează asupra întregului organism.
Tiroida poate fi afectată de deficitul de iod, în unele cazuri, de excesul de iod, de cauze auto-imune, care sunt cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană, dar în principiu, manifestările sunt fie de hipotiroidie, o funcție scăzută a tirodie, fie de hipertiroidie, o funcție excesivă a glandei tiroide.
”Hipotiroidia se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la o creștere ponderală. Aceasta mai are și alte manifestări. Noi spunem, în general, că se încetinește totul: se încetinește pulsul, persoanele respective pot să aibă bradicardie. (Citește mai departe AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.