Boala ficatului gras sau steatoza hepatică. Medic: „Poți să o ai ani de zile, dar să nu știi”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay

Medicul gastroenterolog Bogdan Mateescu a explicat ce este boala ficatului gras sau steatoza hepatică, de la ce apare, cum o putem preveni și mai ales, dacă se tratează sau nu.

„Ne referim la îngrășarea ficatului. În sens strict științific, steatoza hepatică reprezintă o concentație mai mare de grăsimi în ficat, după modelul ficatului de gâscă sau de rață pe care îl mâncăm. Este mult mai bun dacă este gras, dar numai pentru a fi mâncat. Pentru noi, dacă concetrația de grăsimi din ficat depășește o anumită limită, acest lucru se traduce prin niște analize modificate”, a spus dr Bogdan Mateescu, la Antena 3.

Cel mai simplu mod de a afla dacă ai boala ficatului gras este că-ți faci o ecografie.

„Mai toată lumea are posibilitatea astăzi să își facă o ecografie și să aflăm dacă avem un ficat gras. De pildă, omul poate să îți spună că e mai obosit. Cine nu este obosit astăzi, dar dacă ai și ficat gras și spui că ești mai obosit, doctorul îți va spune că de la ficatul gras. Sau dormi mai prost, de la asta e. Sau ai gust amar. Transformarea aceasta a grăsimii, în popor se spune că grăsimea râncezește. Ceva asemănător se întâmplă și cu grăsimea depusă în ficat, ceea ce rezultă acolo este într-adevăr toxic și distructiv pentru celulele din ficat.  

Acolo avem niște celule care trebuie să lucreze, hepatocitele, celulele hepatice și alte tipuri de celule. El trebuie să lucreze. Dacă le intoxici cu acești produși ai grăsimilor oxidate, ele suferă și unele dintre ele încep să moară. Dacă mor într-un număr foarte mare, ele declanșează o reacție de protecție, de apărare a organismului care nu va putea să corecteze nimic această reacție de apărare, pentru că, depunerea de grăsime va continua și râncezirea grăsimii va continua și distrugerea celulelor din ficat va continua.

Va duce în timp de ani de zile la distrugerea tot mai accelerată a ficatului într-un proces de hepatită. Este o hepatită care se regăsește împreună cu steatoza, deci noi o numim steato-hepatită”, a atras atenția dr Bogdan mateescu, la Antena 3. 

Practic, spune el, 1 din 10 oameni are steatoză hepatică, iar acestă boală, lăsată netratată ani de zile, duce la ciroză, care este „o stare de insuficiență hepatică, care în cele din urmă poate duce la moarte”. 

Ficatul gras este asociat cu obezitatea, arată medicul. „Se asociază cu obezitatea, se asociază cu un anumit tip de diabet, se asociază cu hipertensiunea. Există iarăși o denumire medicală, care le bagă pe toate ca într-o căciulă. Se numește sindromul metabolic. Dacă ai burta foarte mare, e mai rău decât dacă ai coapsele foarte groase”, a punctat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel