Boala Crohn, boala digestivă FĂRĂ tratament, fără nicio cauză, pe care o au 10 milioane de oameni. Cum se manifestă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala - FOTO: Pexels@Sora_Shimazaki
boala - FOTO: Pexels@Sora_Shimazaki

Boala Crohn este cunoscută sub numele de boală inflamatorie intestinală. Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală.

Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie intestinală. Se caracterizează prin inflamaţia tubului digestiv care determină dureri abdominale, diaree severă, oboseala marcată, scădere în greutate şi malnutriţie. Inflamaţia cauzată de boala Crohn poate implica diferite zone ale tubului digestiv şi adesea cuprinde straturile profunde ale peretelui intestinal.

Vezi și: Vitiligo – afecțiunea care nu pune în pericol viața, dar o schimbă. Apare înainte de 30 de ani

Din 2010, ziua de 19 mai este dedicată tuturor celor care suferă de boala Crohn și de colită ulcerativă, cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale. Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceste boli cronice ale tractului digestiv, care nu au niciun tratament și nicio cauză cunoscută.

Apare la orice vârstă

Boala Crohn poate să apară la orice vârstă şi este mai probabil să se dezvolte la persoanele care au vârsta cuprinsă între 15-35 de ani, care au un membru în familie, cel mai adesea un frate sau un părinte, cu boală inflamatorie intestinală sau la persoanele care fumează.

Vezi și: Frunzele de ananas ARD grăsimile. Află cum este posibil acest lucru

Cauzele apariției bolii Crohn

Cauzele care favorizează declanșarea bolii Crohn nu sunt total cunoscute. Specialiștii consideră că o combinație de factori genetici, de mediu și stil de viață ar putea declanșa boala Crohn.

Una din cauzele bolii Crohn poate fi o reacţie autoimună - atunci când sistemul imunitar ataca propriile celule sănătoase din corp. Specialiştii considera că bacteriile din tubul digestiv pot stimula în mod eronat sistemul imunitar. Răspunsul exagerat al sistemului imunitar cauzează inflamaţia la nivelul intestinului, determinând simptomele bolii Crohn.

Simptome

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, sau se pot schimba pe parcursul timpului, acestea fiind:

- Diaree

- Durere şi crampe abdominale

- Febră

- Astenie marcată

- Pierderea poftei de mâncare

- Scăderea în greutate

- Senzaţia că intestinul nu s-a golit după ce ai avut scaun

- Senzaţia de defecaţie imperioasă

- Sânge în scaun

Vezi și: Jocurile video îi fac pe copii mai deștepți. IQ-ul copiilor care s-au jucat pe calculator a crescut cu 2,5 puncte

Tratament medicamentos sau chirurgical

Boala Crohn nu poate fi vindecată. Această afecțiune poate fi ținută sub control fie cu tratament medicamentos, fie cu intervenție chirurgicală. În cazul intervenției chirurgicale, boala reapare adesea, frecvent în apropierea zonei de intestin apropiată de cea excizată. Cea mai bună abordare constă în a face tratament medicamentos imediat după intervenţia chirurgicală pentru a minimiza riscul de recădere.

O diagnosticare tardivă a maladiei Crohn sau o evoluție rapidă a acesteia poate duce la apariția de complicații ce fac boala și mai dificil de gestionat. Netratată corespunzător boala Crohn poate duce la complicații precum:

- ocluzie intestinală

- fistule (canale de comunicare anormale între intestin și alte organe)

- apariția de formațiuni tumorale

- megacolon toxic (proces rar, prin care colonul se dilată)

- tromboză venoasă

- inflamații ale pielii sau ale articulațiilor

- cancer colorectal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel