Boala din casă: cum ne poate îmbolnăvi propria locuință

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dacă nu aerisim bine locuința ne poate îmbolnăvi FOTO: pexels.com
Dacă nu aerisim bine locuința ne poate îmbolnăvi FOTO: pexels.com

Casa se transformă într-o posibilă sursă de infecție dacă nu sunt bine curățate filtrele de la aparatul de aer condiționat, perdele, covorul.

Casa ne poate îmbolnăvi dacă nu este bine curățată, potrivit platformei webmb.com, care a realizat o listă cu acele obiecte de care ar fi bine să ținem cont.

Câteva dintre acestea sunt:

1. Aparatele pe gaz, monoxid de carbon – aragaze, sobe; pe măsură ce arde elimină dioxidul de azot în aer, iar prea mult poate inflama plămânii și duce la tuse, astm. Vorbiți cu un profesionist să vină să le repare și să se asigure că nu aveți gaze reziduale în locuință. Și lemnul, petrolul, cărbunele și kerosenul elimină prin ardere dioxid de azot, deci folosiți-le cu grijă.

Aveți grijă la monoxidul de carbon, un gaz pe care nu îl puteți mirosi sau vedea - din sobe, seminee, încălzitoare de apă, uscătoare și mașini pot face – care poate fi mortal dacă nu este eliminat și se acumulează în casa ta. Ar fi bine să vă instalați detectorii de monoxid de carbon în casă. Simptomele otrăvirii cu monoxid de carbon sunt dureri de cap, dificultăți de respirație, vedere încețoșată și senzație de amețeală, confuză, slăbită și greață.

2. Aparat de aer condiționat/de încălzire - schimbă nivelul de umiditate, praf și germeni în casă; să vă asigurați că instalarea și întreținerea lui este corectă, să schimbați regulat filtrele, să luați în considerare o curățare profesională dacă mucegaiul se acumulează în interiorul conductelor de aer, în cazul în care le înfundă praful, resturi sau dăunători ca șoareci sau alte rozătoare.

3. Radon - există puțin în aerul din jurul nostru, dar este periculos dacă prea mult în casă. Particulele sale radioactive provoacă daune atunci când sunt suflate sau înghițite. Nu se poate mirosi sau vedea, dar un simplu test vă poate spune dacă locuința voastră are prea mult. Dacă are apelați la un antreprenor certificat ca să corecteze lucrurile.

4. Umidificator - adaugă umezeală în aer; să nu uitați de el deoarece umiditatea peste 50% poate invita bacterii, ciuperci și alți germeni, iar apa începe să condenseze pe ferestre și alte suprafețe de locuit în jur de 60%. Umidificatorul poate dezvolta mucegaiul și bacteriile care suflă în aer dacă nu îl curățați și îl uscați zilnic. Puteți măsura nivelurile de umiditate cu ajutorul unui instrument numit higrometru.

5. Covoare, perdele – covorul poate capta praf, mucegai, murdărie și alte substanțe iritante; când el curățați, acele particule ajung în aer; mai bine luați în considerare fie curățarea covoarelor în afara casei, fie să vă lipsiți de ele; la curățare se recomandă folosirea unui vid cu un filtru de cel puțin trei ori pe săptămână și curățați-l cu aburi în fiecare an.

În ce privește perdelele, păturile, hainele - pot avea acarieni de praf, mucegai și alți alergeni. Cum perdelele sunt adesea mai greu de curățat. curățați-le în mod regulat sau gândiți-vă la opțiunea unor perdele care pot fi spălate în apă de 130 de grade scăpând astfel de mizerie și alergeni.

6. Mucegai - sporii de mucegai duc la un nas înfundat, tuse, dureri în gât și mâncărime. Dacă aveți alergii la mucegai, probleme pulmonare sau un sistem imunitar slab, aceștia pot duce la o infecție pulmonară gravă. Mucegaiul crește acolo unde există umiditate, deci verificați dacă sunt scurgeri în instalațiile sanitare, pereți și acoperiș. Folosiți aerul condiționat sau un dezumidificator ca să mențineți nivelurile de umiditate sub 50%. Curățați mucegaiul cu săpun și apă sau folosiți o ceașcă de albine de uz casnic în 3,7 litri de apă.

7. Produse de curățare de uz casnic substanțele din ele vă pot irita nasul, gâtul și ochii, provocând dureri de cap, probleme de respirație și alte afecțiuni. Unele pot duce chiar la riscul apariției cancerului. Aerosolii au compuși organici volatili, iar amoniacul și înălbitorul pot fi dăunătoare dacă nu aveți grijă. Utilizați produse care au mai puține sau nu conțin compuși organici volatili, parfumuri și ingrediente inflamabile. Când le folosiți, țineți ușile sau ferestrele deschise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel