Dr. Cornel Sabetay, medic chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, ne-a vorbit despre chirurgia pediatrică și despre boala descoperită în urma accidentului nuclear de la Cernobîl.
Mai mult medicul a tras un semnal de alarmă, spunând că cei mici trebuie tratați din timp, iar chirurgia pediatrică joacă un rol important în viața copiilor de azi, care vor putea să aibă o viață normală când vor deveni adulți și mai ales vor putea fi fertili, mai ales că România e confruntă cu o scădere a natalității.
"Chirurgia pediatrică are o altă particularitate, în sensul că are afecțiuni care sunt specifice unei etape de vârstă. De exemplu, stenoza hipertrofica de pilor este o afecțiune benignă și care nu există decât până la vârsta de patru luni. Dincolo de patru luni nu mai există stenoza hipertrofica de pilor și asta este foarte frecventă. Ea debutează între 2 - 4 săptămâni și ține până la 4 luni.
Un alt aspect este că a pune diagnosticul de apendicită acută la un sugar, la unul sub un an, este o chestiune de mare curaj și de mare șansă să fii pe diagnostic, pentru că raritatea apendicitei acute la o vârstă așa de mică se poate confunda cu 100 de alte diagnostice de abdomen acut și nu spre apendicita acută.
Poate că trebuie să extrapolezi această idee, raritatea unei apendicite acute, gravitatea de a pune un diagnostic, să nu treci pe lângă el la un asemenea copil este poate la fel de rară cum apendicita acută este la un bătrân de peste 80 de ani. Și la bătrânul de peste 80 de ani, diagnosticul de apendicită acută care să ocolească tumorile și toate celelalte cauze este un diagnostic dificil pentru chirurgul de acum. După, sunt alte afecțiuni", a declarat dr. Cornel Sabetay, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
"Am vrut să discutăm rezultatele noastre cu colegii noștri de la Cernăuți, acum vreo trei ani. La întrebarea ce ați făcut voi și care sunt rezultatele voastre? Răspunsul a fost: noi nu putem discuta acest subiect într-o ședință cu dvs. De ce? Din cauze politice..."
"Eu am parcurs o etapă, și asta a fost o etapă de îndrăzneală la noi, când după accidentul de la Cernobîl, Olteania a avut cel mai mare număr de tumori Wilms la copii, cancer de rinichi la vârste mici, de la câteva luni până la 5 ani. Cam așa este acest cancer. Nu depășește decât rareori vârsta asta, iar în anii aceștia nici nu am mai întâlnit-o. A fost atunci, în 1986, după accidentul de la Cernobîl.
Rezultatele au fost la un număr mare de cazuri pe care noi le-am operat la Craiova. Interesant e că am ajuns să avem o supraviețuire de peste 5 ani la peste 67% dintre bolnavi. Am vrut să discutăm rezultatele noastre cu colegii noștri de la Cernăuți, acum vreo trei ani. La întrebarea ce ați făcut voi și care sunt rezultatele voastre? Răspunsul a fost: noi nu putem discuta acest subiect într-o ședință cu dvs.
De ce? Nu puteau să discute pe motive politice, astfel că nu am putut să aflăm de la ei care a fost rezultatul sau impactul acestui accident nuclear din punctul de vedere al cancerului renal și în teritoriul lor.
Noi, însă, ne-am ocupat de acest subiect foarte mult și succesul acesta l-am apreciat când, după ani de zile, pentru că în chirurgia pediatrică e greu să te bucuri de un succes astăzi pentru afecțiuni serioase și trebuie să le vezi în timp, în 10 - 20 de ani.
Și când am văzut o asemenea fetiță, operată la doi ani și jumătate, cu o tumoră Wilms, că vine la spital și am întrebat mama de ce a venit, mi-a spus: am venit ca să-i fac un chiuretaj, pentru că e gravidă.
Când am aflat că fetița care a avut tumora Wilms a avut a rămas gravidă am spus: mămico, mai bine las-o să nască, e un lucru extraordinar, o va ajuta și pe ea. Iar pe noi, ca medici, ne bucură faptul că vedem o fată care, trecând peste tot tratamentul acela cu chimioterapie, chirurgie, radioterapie, a reușit ca totuși să fie fertilă și să aducă pe lume și un copil, care era normal", ne-a povestit medicul.
Rolul chirurgiei pediatrice: Suntem o țară cu o natalitate scăzută, care facem eforturi disperate spre a face ceva și a aduce cât mai mulți copii pe lume
"Astea sunt lucruri care sunt interesante în chirurgia pediatrică, pentru că trebuie un interval de timp, un salt în timp ca să poți să apreciezi un caz. Nu poți să te bucuri în 2 zile, 5 zile sau o săptămână. Trebuie să-l vezi în timp și să vezi ce ai făcut ca el să fie mâine utilul societății.
Se poate raporta chestiunea și la copilul cu testiculul necoborât, pentru că dacă nu este coborât la vârstee foarte, foarte mici, el nu mai este unul fertil, nu mai este unul care să ne bucure pe noi, care suntem o țară cu o natalitate scăzută, care facem eforturi disperate spre a face ceva și a aduce cât mai mulți copii pe lume.
Noi avem un decalaj enorm de mare și în anul care a trecut, între cei care s-au născut și cei care au murit. Chirurgia pediatrică vine să aducă un aport extraordinar de imporant la menținerea în viață a acestor copii cu foarte multe malformații, la menținerea în viață a copiilor care au fost operați pentru diverse afecțiuni, care ne ajută să putem să susținem acest ritm de creștere al natalității în țara asta", a completat medicul.
Ce este tumora Wilms
Tumora Wilms este un cancer renal rar care afectează în principal copiii. Cunoscută și sub numele de nefroblastom, este cel mai frecvent cancer al rinichilor la copii. Tumora lui Wilms afectează cel mai adesea copiii cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani și devine mult mai puțin frecventă după vârsta de 5 ani.
Tumora lui Wilms apare cel mai adesea într-un singur rinichi, deși uneori poate fi găsită în ambii rinichi în același timp.
De-a lungul anilor, progresele în diagnosticarea și tratamentul tumorii Wilms au îmbunătățit considerabil perspectivele (prognosticul) pentru copiii cu această boală. Cu un tratament adecvat, perspectivele pentru majoritatea copiilor cu tumora Wilms sunt foarte bune.
Semnele și simptomele tumorii Wilms variază foarte mult, iar unii copii nu prezintă niciun semn evident. Dar majoritatea copiilor cu tumora Wilms prezintă unul sau mai multe dintre aceste semne și simptome:
- O masă abdominală pe care o puteți simți
- Umflătură abdominală
- Durere abdominală
Alte semne și simptome pot include:
- Febră
- Sânge în urină
- Greață sau vărsături sau ambele
- Constipație
- Pierderea poftei de mâncare
- Dificultăți de respirație
- Tensiune arterială ridicată
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.