Boala cu potențial letal, de care suferă un sfert dintre europeni. Prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu: este afecțiunea cu cel mai mare risc

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Test alergie Foto: jaxallergy.com
Test alergie Foto: jaxallergy.com

O boală cu potențial letal afectează un sfert dintre europeni. Prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, ce face ca boala asta să fie atât de periculoasă și în ce condiții. 

Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu, doctor în medicină și profesor universitar de alergologie și imunologic clinică, a vorbit la Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre alergii.

Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică a explicat, în cadrul emisiunii, că un sfert din populația Europei suferă de o formă de alergie.

„În prezent, tot al patrulea european este cu o afectare de natură alergică și se preconizează că în următorii ani să ajungă la o frecvență de fiecare al doilea european să fie cu o afectare alergică. Deci este o boală extrem, extrem de frecventă și se mai întâmplă ceva: apare această afectare încă de la o vârstă mică. Copiii sunt, în general, cu cele mai frecvente manifestări alergice; dacă ele persistă, ajunge să fie o suferință a adultului și, câteodată, se prelungește și la vârsta bătrâneții”, a explicat ea.

Pe de altă parte, mai spune ea, există și un mare număr de adulți care suferă de afecțiuni alergice.  

„Deși este o boală predominant a copiilor, este un număr mare de pacienți adulți care au afecțiuni alergice și acestea pot îmbrăca diferite forme de boală. Dacă așa numitul marș atopic începe cu alergiile alimentare - și asta începe la sugar, cu alergia la lapte, în general, apare apoi dermatita atopică, cea care afectează mult calitatea vieții copilului mic, dar în general dispare la vârsta de 3 ani. Dacă, însă, se menține și la adult, ia forme foarte debilitante, atât de severe, încât este nevoie de terapii biologice”, a mai explicat medicul.

De asemenea, a mai vorbit despre alte două firme de alergii. „Urmează rinita alergică și, în final, astmul, afecțiunea care de foarte multe ori rămâne și la adult și poate evolua - cam la 2% din cazuri - spre astm sever, care, din nou, necesită terapie biologică.”

Alergia la medicamente, potențial letal

„Dacă ne referim la o altă patologie, foarte mulți devin alergici la medicamente și aceste alergii medicamentoase se pot manifesta chiar cu șoc anafilactic, care este cu risc de deces. Dacă unii se uită la alergii ca niște boli mai puțin de speriat, trebuie să știm că ele sunt cu potențial letal și orice alergie poate să ducă, în final, la un risc de apariție a șocului anafilactic. Și, poate, cea mai actuală problemă, este legată de riscul de șoc anafilactic la vaccinuri. Am fost, la nivel de societate, implicați încă de la începutul pandemiei și a discuției despre vaccinarea cu aceste noi vaccinuri anti-Covid pe a defini ceea ce înseamnă riscul de șoc anafilactic și cum poți să controlezi acele persoane care au acest risc de a dezvolta șoc anafilactic la vaccin și este în continuare o problemă care este „hot topic” la întreaga societate de alergologie”, mai explică ea.

Alergiile alimentare, posibil declanșator al șocului anafilactic

Medicul a mai vorbit despre alergiile alimentare care au, de asemenea, capacitatea de a declanșa un șoc anafilactic.

„O altă poveste care poate duce la manifestări severe este alergia alimentară. Din nou, alergii care pot să ducă la șoc anafilactic. Se știe că cei alergici la alune, de exemplu, pot să consume un aliment cu urme de alune - și este o poveste cu o tânără care s-a sărutat cu prietenul ei care a mâncat alune și a făcut șoc anafilactic de la aceste urme de alune.”, mai spune medicul.

 „În final, să nu uităm de alergia la înțepătura de albină și viespe, care și ea este cu riscul de a duce la șoc anafilactic.

Practic, aceasta este afecțiunea cu cel mai mare risc din patologia pe care o vedem.

Există și urticariile și toate manifestările cutanate care pot să însoțească alergiile medicamentoase, care iarăși sunt amenințătoare de viață.

Așa că activitatea noastră este în strânsă interdisciplinaritate cu medicii pediatri, cu medicii ORL-iști, cu pneumologii și cu medicii din Terapia intensivă,pentru că afecțiunile alergice sunt la granița acestor alte discipline.

Detalii despre acest subiect găsiți în matrialul video atașat.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel