Boala cronică renală, de ce a murit Sorin Frunzăverde. Simptome

Dana Lascu |
Data publicării:
Sorin Frunzăverde. Foto: Facebook
Sorin Frunzăverde. Foto: Facebook

Cunoscutul om politic Sorin Frunzăverde, care a decedat astăzi, suferea de o boală cronică renală. Iată ce este aceasta, care sunt simptomele, cum se dezvoltă și ce prognostic au pacienții

Omul politic Sorin Frunzăverde a decedat duminică, la Spitalul Județean de Urgenţă din Reșița, el suferind de mai mulți ani de o boală cronică renală. În 2015, fusese operat peste hotare, dar boala sa a continuat să se agraveze.

Boala cronică renală, așa cum avea Sorin Frunzăverde, nu se produce peste noapte. Se dezvoltă lent, de-a lungul a mulți ani, și are mai multe etape. Există cinci stadii ale bolii crnice renale. În fiecare etapă, rinichii funcționează din ce în ce mai puțin față de stadiul anterior. Cu tratament și modificări ale stilului de viață, boala poate fi încetinită, chiar oprită în unele cazuri. Dar în altele, din păcate, duce la insuficiență renală și la deces.

Ce este boala cronică renală (CKD)?

Boala renală cronică include afecțiuni care vă afectează rinichii și care reduc capacitatea lor de funcționare. Dacă boala renală se agravează, deșeurile pe care le produce organismul se pot acumula la niveluri ridicate în sânge și vă pot îmbolnăvi. Puteți dezvolta complicații, cum ar fi hipertensiunea arterială, anemia, osteoporoză și afectare nervoasă. De asemenea, boala cronică renală crește riscul de a avea boli cardiovasculare. Aceste probleme pot apărea lent, pe o perioadă lungă de timp. Boala renală cronică poate fi cauzată de diabet, hipertensiune arterială și alte tulburări. Detectarea precoce și tratamentul pot împiedica adesea afecțiunile renale cronice. Când boala renală progresează, poate duce în cele din urmă la insuficiență renală, ceea ce necesită dializă sau un transplant de rinichi pentru ca pacientul să poat fi ținut în viață, notează experții de la kidney.org.

Info importante despre boala renală cronică

- Depistarea timpurie poate preveni progresia bolii renale către insuficiență renală.

- Bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru toate persoanele cu boală cronică renală.

- Viteza de filtrare glomerulară (GFR) este cea mai bună estimare a funcției renale.

- Hipertensiunea arterială provoacă boală cronică renală, dar și inversa e valabilă: boala cronică renale provoacă hipertensiune.

- Proteinurie persistentă (proteină în urină) înseamnă boală cronică renală.

- Grupurile cu risc ridicat includ pacienții cu diabet, hipertensiune arterială și istoric familial de insuficiență renală.

- Teste simple pot detecta CKD: tensiunea arterială, albumina din urină și creatinina serică.

Ce provoacă boala cronică renală

Cele două cauze principale ale bolii renale cronice sunt diabetul și hipertensiunea arterială, care sunt responsabile pentru până la două treimi din cazuri. Diabetul se produce atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare, afectând grav multe organe din corp, inclusiv rinichii și inima, precum și vasele de sânge, nervii și ochii. Hipertensiunea arterială apare atunci când presiunea sângelui tău împotriva pereților vaselor de sânge crește. Dacă tensiunea este necontrolată sau slab controlată, hipertensiunea arterială poate fi o cauză principală pentru atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli renale cronice. De asemenea, boala renală cronică poate provoca hipertensiune arterială.

Alte afecțiuni care deteriorează rinichii sunt:

- Glomerulonefrita, un grup de boli care provoacă inflamații și leziuni ale unităților de filtrare din rinichi. Aceste tulburări sunt al treilea tip de boală renală.

- Bolile moștenite, cum ar fi boala polichistică a rinichilor, care determină formarea de chisturi mari în rinichi și deteriorarea țesutului din jurul lor.

- Malformații care apar pe măsură ce un copil se dezvoltă în pântecele mamei sale. De exemplu, poate apărea o îngustare a vaselor, care împiedică fluxul normal de urină și determină curgerea urinei înapoi spre rinichi. Acest lucru provoacă infecții și poate deteriora rinichii.

- Lupus și alte boli care afectează sistemul imunitar al organismului.

- Obstrucții cauzate de probleme precum pietre la rinichi, tumori sau o prostată mărită la bărbați.

- Infecții urinare repetate.

Stadiile bolii renale cronice

Așa cum spuneam, boala cronică renală are 5 stadii.

Stadiul 1: Rinichii prezientă afectări, dar funcționează în proporție de 90-100%

Stadiul 2: Rinichii prezintă afectări, dar funcționează în proporție de 60-89%

Stadiul 3. Pierderea ușoară până la moderată a funcției renale – rinichii funcționează în proporție de 45-59%

Stadiul 4. Pierdere moderată până la severă a funcției renale. Rinichii funcționează în proporție de 15-29%

Stadiul 5. Insuficiența renală. Rinichii funcționează sub 15%.

Simptomele bolii cronice renale

Este posibil ca mulți oameni să nu prezinte simptome severe până când boala renală este avansată. Cu toate acestea, este posibil să observați că:

- vă simțiți obosit și aveți mai puțină energie;

- aveți probleme de concentrare;

- vă scade pofta de mâncare;

- aveți probleme cu somnul;

- aveți crampe musclare noaptea;

- aveți picioarele și gleznele umflate;

- aveți ochii umflați, mai ales dimineața;

- aveți pielea uscată și mâncărimi;

- simțiți nevoia de a urina des, mai ales noaptea.

Riscul e mai mare la persoanele...

Oricine poate face boli renale cronice la orice vârstă. Cu toate acestea, unele persoane sunt mai susceptibile ca altele să dezvolte boli renale. Este posibil să aveți un risc crescut de boală renală dacă:

- aveți diabet;

- aveți hipertensiune arterială;

- aveți antecedente familiale de insuficiență renală;

- sunteți mai în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel