Cercetătorii au avertizat cu privire la o traiectorie de sănătate îngrijorătoare, deoarece un nou studiu a legat diabetul la tineri de dezvoltarea bolii Alzheimer mai târziu în viață. Un nou studiu sugerează că tinerii cu diabet de tip 1 sau tip 2 pot avea un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață.
Cercetătorii au descoperit că tinerii cu ambele tipuri de diabet prezentau markeri specifici din sânge care indicau semne timpurii ale Alzheimerului, în timp ce tinerii fără diabet nu prezentau acești markeri. Studiul, realizat de cercetători din Centrul de Epidemiologie a Cursului Vieții în Adipozitate și Diabet (LEAD) de la Școala de Medicină a Universității din Colorado, a fost publicat în jurnalul MPDI.
"Datele preliminare arată că patologia neuropatiei preclinice boala Alzheimer este prezentă la tinerii cu diabet debutant. Aceste date preliminare sugerează potențialul pentru o traiectorie a riscului de boală Alzheimer debutant în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet în copilărie sau adolescență", a declarat autorul principal al studiului, Allison Shapiro, PhD, MPH, profesor asistent de Pediatrie și Endocrinologie la Școala de Medicină a Universității din Colorado, într-un comunicat de presă.
Legătura dintre diabet și Alzheimer
Diabetul, factor de risc pentru dezvoltarea demenței - FOTO: Freepik
Cele mai multe studii care investighează legătura dintre Alzheimer și diabet s-au concentrat pe grupuri de persoane cu vârsta peste 40 de ani. Unele dintre aceste studii au descoperit că aceste grupuri au o probabilitate cu 60% până la 80% mai mare de a dezvolta demență și posibil Alzheimer în comparație cu alte persoane peste 40 de ani fără diabet.
Cu toate acestea, noul studiu a investigat aceeași legătură într-un grup mult mai tânăr. A studiat 80 de persoane sub vârsta de 25 de ani și a utilizat scanări PET pentru a căuta dovezi ale bolii neurodegenerative, concentrându-se și pe biomarkeri din sânge.
Pe lângă faptul că tinerii cu diabet aveau biomarkeri din sânge mai ridicați ai Alzheimerului, Shapiro a dezvăluit și care este, de fapt, legătura dintre diabet și boala Alzheimer.
"Cei cu diabet debutant au prezentat o acumulare crescută a proteinelor amiloid în zonele creierului în care apare boala Alzheimer".
Vezi și: Cum să scapi de cearcăne. Prof. dr. Ioan Lascăr: Se poate face
Obezitatea, factor de risc pentru diabet
Noul studiu este alarmant din cauza creșterii ratei de obezitate în SUA, Shapiro remarcând că 20% dintre tinerii din America sunt obezi, ceea ce poate contribui la diabet.
"Suntem pe cale să intrăm într-o lume diferită a îngrijirii sănătății din cauza epidemiei de obezitate la tineri. Tinerii îi ajung din urmă pe adulți. Acum vedem mai multe boli legate de îmbătrânire la tineri. Nu spunem că acești oameni au boala Alzheimer sau au deficiențe cognitive, ci spunem că această traiectorie este îngrijorătoare", a spus Shapiro.
Shapiro a remarcat că, deși Alzheimerul este adesea considerat a fi o boală a bătrâneții, acest studiu arată că factorii din viața timpurie ar putea juca un rol semnificativ în dezvoltarea bolii.
Cu toate acestea, deoarece dimensiunea eșantionului studiului a fost mică, cercetătorii remarcă că sunt necesare investigații suplimentare. Shapiro și colegii săi cercetători speră să obțină finanțare pentru a continua testarea aceluiași grup pe măsură ce îmbătrânesc. Cercetătorul a explicat că studiile de urmărire ale participanților ar fi critice pentru a înțelege mai bine riscul și ar putea oferi medicilor informații despre îngrijirea tinerilor cu diabet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.