Boala ciudată pe care o poți lua de la câinele tău îi îngrijorează pe oamenii de știință. Este vorba de gripa câinelui. Forma mutantă a gripei aviare care lovește caninii s-ar putea răspândi și infecta oamenii, spun oamenii de știință.
Virusul a migrat dintr-un tip de gripă aviară detectat pentru prima dată la câini în 2006. Studiul a constatat că virusul este mai capabil să recunoască mai bine receptorii celulelor umane.
Ce este gripa câinilor
H3N2 a apărut la câini în urmă cu aproape două decenii. Aceasta poate provoca la căței o secreție nazală și tuse și poate fi mortală în cazuri extreme.
De atunci, s-a stabilit în rândul caninelor și a evoluat pentru a deveni un virus specific câinilor. Dar cercetătorii chinezi au descoperit semne că același agent patogen ar putea fi acum mai potrivit pentru a infecta oamenii.
Probele de virus prelevate de la câinii infectați recent au fost mai capabile să recunoască receptorii celulelor umane, în comparație cu cele de acum un deceniu.
Acest lucru face ca particulele de virus să poată infecta mai ușor celulele prin penetrarea peretelui celular sau a membranei, ceea ce înseamnă că virusul ar putea fi cu un pas mai aproape de a depăși obstacolul care l-a împiedicat până acum să se dezvolte la om.
Vezi și: Boala gravă pe care o poți face când zbori cu avionul. La ce să fii extrem de atent
”Rezultatele noastre au arătat că caninii pot servi drept intermediari pentru adaptarea virusurilor gripei aviare la om”, au subliniat cercetătorii de la Universitatea Agricolă din China, Beijing, potrivit Daily Mail.
Șase câini au fost infectați în mod intenționat cu tulpini H3N2 ca parte a studiului. Niciunul nu a murit, în schimb toți au avut o stare de rău ușoară.
Până în prezent, nu a fost raportat niciun caz de om lovit de un virus gripal canin la nivel mondial. Cu toate acestea, experții au avertizat că studiul arată ”potențialul pandemic pe termen lung” pe care H3N2 îl reprezintă acum pentru oameni.
Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat pentru The Telegraph că modificările virusului se pot răspândi la oameni.
”Modificările virusului canin se pare că îl fac mai bine adaptat pentru a se transmite în rândul mamiferelor, așa cum ne-am putea aștepta după o perioadă atât de lungă la câini. Virusul nu pare să reprezinte o amenințare deosebit de îngrijorătoare pentru sănătatea câinilor.
Există îngrijorări legate de potențialul pandemic pe termen lung la alte specii, cum ar fi oamenii”, a menționat profesorul James Wood.
Între timp, profesorul Ian Jones, virusolog la Universitatea din Reading, a declarat că studiul oferă dovezi că virusul ”se târăște” spre a fi capabil să infecteze oamenii.
”În acest moment, consider că aceste date merită atenție, dar că nu este clar dacă există o ”amenințare””, a explicat prof. Ian Jones.
H3N2 este diferit de tulpina H5N1, care a stârnit temeri privind o nouă pandemie în urma COVID, după ce a alimentat cea mai mare epidemie de gripă aviară din lume.
Aceasta s-a răspândit deja la mamifere precum nurca, vulpea, ratonul și ursul, provocând temeri că ar putea dobândi în curând noi mutații îngrijorătoare care i-ar permite să provoace o pandemie umană.
Cum a apărut gripa câinilor
Tulpina H3N8 provine de fapt de la cai. Virusul a trecut de la cai la câini, devenind un virus gripal canin în jurul anului 2004, când primele focare au afectat câinii de rasă de la cursele de ogari de pe o pistă din Florida.
H3N2, pe de altă parte, provine din Asia, unde oamenii de știință cred că a trecut de la păsări la câini. H3N2 este virusul responsabil pentru focarele de gripă canină din 2015 și 2016 din Midwest și continuă să se răspândească pe teritoriul Statelor Unite.
Ca și formele umane de gripă, gripa canină se transmite prin aer. Secrețiile respiratorii scapă în mediul înconjurător sub forma tusei, lătratului și strănutului, unde sunt apoi inhalate de o nouă gazdă canină. Gripa canină se răspândește, de asemenea, prin intermediul obiectelor și mediilor contaminate, cum ar fi bolurile de apă, gulerele și suprafețele căsuțelor, sau prin contactul cu persoane care au avut contact direct cu un câine infectat, arată American Kennel Club.
Vezi și: Pericolul ascuns din cartofii prăjiți. Ce probleme grave riști atunci când îi mănânci
Gripa câinilor, simptome
Deci, cum știi dacă cățelul tău are gripă canină? Există mai multe simptome pe care toți proprietarii ar trebui să le cunoască. Cazurile de gripă canină variază de la ușoară la severă și, spre deosebire de gripele umane, nu sunt sezoniere. Fiți atenți la următoarele simptome pe tot parcursul anului:
- Tuse (atât umedă, cât și uscată)
- Strănut
- Scurgere nazală
- Scurgere nazală purulentă
- Ochi curgători
- Febră
- Letargie
- Dificultăți de respirație
Cum se pot infecta oamenii
Ca și alte forme de gripă, oamenii se pot infecta dacă virusul intră în ochi, nas, gură sau este inhalat. Dar în cazul gripei aviare, acest lucru se întâmplă de obicei la persoanele care petrec mult timp cu creaturi infectate, cum ar fi cei care se ocupă de păsări.
Un val de cazuri de gripă aviară la om a apărut în primele părți ale anului 2023. La începutul acestui an, un bărbat cambodgian și fiica sa au fost diagnosticați cu H5N1.
Cazurile lor au stârnit îngrijorare la nivel internațional, mulți experți temându-se că infectarea lor era dovada că virusul a suferit o mutație pentru a infecta mai bine oamenii după ce a sfâșiat populația de păsări din întreaga lume.
Testele ulterioare au arătat că familia cambodgiană nu avea tulpina H5N1 care se răspândește rapid printre păsările sălbatice din lume, ci o variantă cunoscută ca fiind răspândită la nivel local în provincia Prey Veng în care locuiau.
A existat un singur caz de infectare a unui britanic cu H5N1 de la declanșarea epidemiei în curs de desfășurare în octombrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.