Boala celiacă, sau intoleranța la gluten: ce o provoacă și care este legătura cu expunerea la bacterii

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta fără gluten
Dieta fără gluten

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care creează intoleranță la gluten. Cercetătorii au descoperit că expunerea la unele bacterii poate declanșa afecțiunea.

Expunerea la bacterii a fost identificată ca fiind un potențial factor de risc pentru dezvoltarea bolii celiace, o afecțiune autoimună ereditară care afectează aproximativ unul din 70 de australieni.

Se estimează că jumătate dintre australieni sunt născuți cu una dintre cele două gene care provoacă boala celiacă, și aproximativ una din 40 de persoane probabil că va dezvolta afecțiunea.

Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate.

Deși sunt cunoscuți factorii de mediu care declanșează boala celiacă la cei cu predispoziție genetică, modul exact în care funcționează a rămas neclar.

Oamenii de știință de la Monash Biomedicine Discovery Institute (BDI) și ARC Center of Excellence in Advanced Molecular Imaging, au oferit acum o bază moleculară pentru expunerea microbiană ca factor potențial de mediu în dezvoltarea bolii celiace.

Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Leiden University Medical Center și Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, au fost publicate în revista Nature Structural and Molecular Biology.

Fragmente de proteine din bacterie, „confundate” cu glutenul

Cercetătorul Dr. Hugh Reid, de la Universitatea Monash, a declarat că echipa a arătat, la nivel molecular, modul în care receptorii izolați de celulele T imune de la pacienții cu boală celiacă pot recunoaște fragmente de proteine din anumite bacterii care imită acele fragmente din gluten.

Expunerea la astfel de proteine bacteriene poate fi implicată în generarea recunoașterii aberante a glutenului de către aceste celule T, atunci când indivizii sensibili mănâncă cereale care conțin gluten, a spus el. Practic, acei receptori ai celulelor T (celule ale sistemului imunitar, responsabile cu distrugerea celulelor dăunătoare) confundă unele fragmente de proteine din bacterii cu glutenul, iar ca răspuns, creează o reacție alergică.

„În boala celiacă aveți o reactivitate aberantă la gluten și am oferit o dovadă de principiu că există o legătură între proteinele de gluten și proteinele care se găsesc în unele bacterii”, a spus el.

„Adică, este posibil ca sistemul imunitar să reacționeze la proteinele bacteriene într-un răspuns imun normal și, în acest fel, să dezvolte o reacție la proteinele de gluten, deoarece, pentru sistemul imunitar, acestea arată la fel, neputând face distincția înte ele”.

Dr. Reid a spus că rezultatele ar putea duce în cele din urmă la abordări diagnostice sau terapeutice ale bolii celiace.

Ce este boala celiacă

Boala celiacă este cauzată de o reacție aberantă a sistemului imunitar la gluten, o proteină care apare în mod natural în boabe precum grâu, secară, orz și ovăz și, prin urmare, se găsește de obicei în pâine, produse de patiserie și prăjituri. Celulele sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule T, consideră glutenul ca o substanță străină și inițiază acțiuni împotriva acestuia.

La pacienții cu boală celiacă, activarea acestor celule T duce la un răspuns inflamator în intestinul subțire care provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv diaree, balonare și malabsorbție de nutrienți.

Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate. Dacă este lăsată netratată, boala poate cauza probleme grave, inclusiv malnutriție, osteoporoză, depresie și infertilitate și există un risc mic crescut de anumite forme de cancer, cum ar fi limfomul intestinului subțire.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel