Boala celiacă, declanșată de ingestia de gluten, apare la oameni predispuși genetic să dezvolte această afecțiune autoimună cronică. În ultimele decenii, medicii au aflat multe despre cum se dezvoltă boala, inclusiv factori genetici și alți factori de risc. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate cu privire la faptul că persoanele cu boală celiacă au un risc crescut de deces prematur legat de afecțiune au fost incerte. Un studiu recent arată o rată a mortalității mică, dar semnificativă statistic.
Poate afecta întregul corp
Până de curând, boala era considerat o tulburare gastrointestinală principală pediatrică, asociată cu simptome de durere abdominală, diaree, constipație și balonare și caracterizată prin afectarea vilozităților intestinului subțire (vilozitățile sunt proiecții minuscule, asemănătoare cu degetele, care căptușesc intestinul subțire care ajută organismul să absoarbă nutrienți).
Odată cu dezvoltarea unor analize de sânge exacte și screeninguri la scară largă, boala celiacă a fost identificată ca o tulburare cu adevărat sistemică, ce se poate dezvolta la orice vârstă și poate afecta aproape orice țesut sau organ din corp. Persoanele cu boala celaică pot prezenta dureri articulare, osteopenie sau osteoporoză, fractură osoasă, erupții cutanate și simptome psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.
Declanșatorul de mediu pentru această boală - glutenul - este cunoscut. Atunci când eliminăm glutenul (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz) din dieta persoanelor cu boala celiacă, de obicei, acestea au o îmbunătățire sau rezolvarea simptomelor. Testele lor de sânge revin la normal și intestinul subțire se vindecă.
Poate afecta speranța de viață
Studiile care evaluează boala celiacă și mortalitatea au avut rezultate contradictorii, unele studii prezentând până la o creștere dublă a mortalității, iar altele nu prezintă niciun risc crescut, scrie health.harvard.edu. În plus, nu a fost identificat încă modul în care boala celiacă poate modifica speranța de viață. Unii cred că ar putea fi parțial legat de inflamația cronică, ceea ce duce la dezvoltarea osteopeniei și a fracturilor osoase, complicații din afecțiuni asociate, precum diabetul de tip 1 sau mai rar, dezvoltarea limfomului intestinal (un tip de cancer).
Un studiu recent publicat în JAMA a descoperit un risc mic, dar care a crescut semnificativ, de mortalitate la persoanele cu boală celiacă. Interesant este că persoanele cu această boală aveau un risc crescut de deces la toate grupele de vârstă studiate, dar mortalitatea a fost mai mare la cei diagnosticați între 18 și 39 de ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de deces a crescut în primul an după diagnostic, dar acest lucru a persistat chiar și 10 ani mai târziu. Creșterea mortalității la pacienții cu boală celiacă a fost legată de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii și alte cauze nespecificate.
Schimbarea dietei reduce riscurile
Creșterea riscului de mortalitate nu sugerează că trebuie să gestionăm diferit boala celiacă, dar cercetările sugerează că un aport inadecvat de cereale integrale, împreună cu aportul insuficient de fibre, este o cauză principală a bolii și decesului la nivel mondial. Mai exact, un aport mai redus de cereale integrale este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Având în vedere limitele unei diete fără gluten, este posibil ca persoanele cu boală celiacă să mănânce mai puține cereale integrale decât persoanele care n uau restricții legate de dietă. Astfel, persoanele cu boală celiacă ar trebui să consume o dietă bogată în cereale integrale care nu conțin gluten, cum ar fi ovăz, quinoa și amarant.
În plus, s-a constatat că pacienții cu boală celiacă au un risc crescut de deces aferent bolilor respiratorii. Astfel, acești pacienții ar trebui să vorbească cu medicul despre vaccinurile pneumococice, care pot reduce riscul unor infecții respiratorii. Acest lucru nu este încă obișnuit în majoritatea practicilor de asistență medicală, așa că întrebați medicul cu privire la acest lucru.
Inflamația cronică este probabil un factor asociat în boala celiacă cu mortalitate crescută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.