Boala celiacă este o afecțiuni autoimună care se caracterizează printr-o afectare directă a mucoasei intestinale, iar intoleranța la gluten este unul dintre factorii principali care o determină.
Cauze
Potrivit Mayo Clinic, cauzele exacte ale bolii celiace nu sunt cunoscute pe deplin, dar combinația dintre factorul genetic și consumul alimentelor care conțin gluten este, cel mai probabil, factorul declanșator al patologiei.
În momentul în care organismul persoanelor sensibile este expus la gluten, compușii acestuia declanșează un proces autoimun, în care anticorpii produși de sistemul imunitar acționează împotriva celulelor din intestin.
Simptome
La pacienții cu boală celiacă, absorbția nutrienților nu se va mai face corespunzător și va apărea sindromul de malabsorbție. Aceasta este o problemă gravă la adulți, dar copiii sunt afectați și mai mult din cauza faptului că malabsorbția intervine în procesul de creștere.
Principalele simptome din boala celiacă sunt:
-tulburări gastrointestinale: diaree, constipație, balonare, greață;
-oboseală persistentă;
-stare de greață;
-pierdere în greutate;
-durere abdominală.
Sindromul de malabsorbție poate exista simultan cu sindromul de maldigestie și pot determina alte semne precum: anemie și tulburări neurologice.
Tratament
Din păcate, nu există tratament pentru boala celiacă. Pacienții cu această patologie trebuie să țină un regim alimentar strict, în care să elimine glutenul care declanșează distrugerea mucoasei intestinale.
Dacă prezentați simptomele de mai sus sau vă confruntați cu probleme digestive de o perioadă îndelungată, ați putea suferi de boală celiacă, iar consultul de specialitate este necesar. Medicul specialist vă poate da un diagnostic sigur, în care să excludă prezența altor patologii digestive și vă poate recomanda sfaturi privind tratamentul și stilul de viață.
În lipsa renunțării la gluten, pot apărea complicații din care fac parte infertilitatea, slăbiciunea osoasă, tulburări ale sistemului nervos sau cancer.
Vezi și: Bolile inflamatorii intestinale și sindromul COLONULUI iritabil. Care este principala diferență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.