Această boală specific femeilor poate avea consecințe severe. În cazurile severe poate duce la ocluzie sau atrofia rinichilor. Inițial debutează ca o boală oncologică, însă poate afecta și alte organe pe măsură ce avansează.
Endometrioza, complicații severe
Complicațiile endometriozei pot fi extrem de variate și pot afecta profund calitatea vieții femeilor care suferă de această afecțiune. Prof. dr. Horațiu Roman, medic chirurg ginecolog specializat în enometrioză, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt potențialele complicații ale endometriozei.
"O boală care inițial este ginecologică prin excelență și poate afecta ligamentele uterului, peritoneul, ovarele sau trompele, în formele neglijate, boala poate afecta alte organe. Poate deveni o boală pluridisciplinară.
Se poate ajunge la cazuri foarte, foarte limită, în care chirurgia pe care o propunem unor femei de 30 de ani poate fi mutilantă, poate fi agresivă și poate înlocui simptomele de endometrioză cu sechele post-operatorii din cauza faptului că suntem obligați să scoatem anumite organe sau să tăiem anumite părți din organe, din rect, ureter sau chiar să scoatem un rinichi.
Formele grave există și acestea trebuie depistate cu prioritate pentru că pot duce la ocluzie sau atrofiile complete ale rinichilor", a explicat prof. dr. Horațiu Roman, medic chirurg ginecolog specializat în endometrioză, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Endometrioza, alte complicații
Una dintre cele mai mari temeri pentru femeile cu endometrioză este infertilitatea. Endometrioza poate afecta structura organelor reproducătoare, blocând trompele uterine sau cauzând cicatrici care împiedică implantarea oului fertilizat în uter.
Durerea este un simptom principal al endometriozei și poate deveni cronică în unele cazuri. Aceasta poate fi atât de severă încât interferează cu activitățile zilnice și calitatea vieții.
Endometrioza poate duce la formarea chisturilor endometriozice, cunoscute și sub numele de chisturi endometriomatoase sau chisturi "ciocolatii". Aceste chisturi pot crește în dimensiune și pot provoca dureri intense.
Durerea cronică și lupta cu infertilitatea pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale a femeilor cu endometrioză, contribuind la anxietate, depresie și stres cronic.
Vezi și: Terapia care ajută persoanele cu demență. Laura Roxana Goga: Se folosește modelul ABC
Endometrioza - FOTO: [email protected]
Endometrioza, ce este
Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar endometrului, care acoperă interiorul uterului, crește în afara uterului. Acest țesut poate fi găsit pe ovare, trompele uterine, în jurul uterului sau în alte părți ale pelvisului.
În timpul ciclului menstrual, acest țesut se comportă la fel ca și endometrul din uter, îngroșându-se și descuamându-se, dar, spre deosebire de endometru, nu poate fi eliminat din corp prin menstruație. Aceasta poate duce la durere intensă, sângerare anormală și alte simptome neplăcute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.