Boala care distruge toate arterele. Dr Ionuț Bogdan Munteanu. Poate să se declanșeze în orice parte a organismului

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL

Dr. Ionuț Bogdan MUNTEANU, medic primar chirurgie cardiovasculară și șeful Departamentului Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la Interviurile DC Medical despre patologia arterelor.

Doctorul Ionuț Bogdan MUNTEANU, medic primar chirurgie cardiovasculară și șeful Departamentului Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul Interviurilor DC Medical unde a vorbit despre Chirurgia vasculară.

”Chirurgia vasculară a apărut la începutul secolului al XX-lea. Au existat încercări încă din antichitate, de reparare a rănilor vasculare, dar este meritul unui chirurg francez, Alexis Carrel, care la începutul secolului al XX-lea - el a studiat munca croitoreselor din Lyon - astfel a perfecționat o tehnică de sutură. A reușit să obțină Premiul Nobel pentru Medicină. Pe baza studiilor lui Alexis Carrel s-a dezvoltat sutura arterală ulterioară care stă la baza chirurgiei vasculare. Până prin anii 70 era o supra-specializare în cadrul Chirurgiei generale - practic, chirurgii generaliști se ocupau de structurile vasculare; ulterior s-a dezvoltat ca specialitate de sine stătătoare în cadrul Chirurgiei cardiovasculare. În ultimii 20 de ani există o supra-supra specializare în Chirurgia Vasculară: chirurgia arterelor și chirurgia venelor”, explică dr Ionuț Bogdan Munteanu.

Diferența dintre artere și vene

Mulți oameni nu cunosc diferența dintre artere și vene.

”De foarte multe ori vin pacienți la cabinet și zic: mi s-a înfundat o venă. E bine de știut, pentru cultura generală, medicală, a tuturor, că arterele duc sângele către organele țintă, iar venele îl aduc de acolo. Arterele pleacă de la inimă, pulsează, transmit pulsațiile inimii, iar - de ce este importantă această separare - arterele fac o boală diferită de boala venelor. Arterele fac boala arterială periferică, arterită, adică depunerea plăcii de colesterol pe peretele arterial.

La vene este cu totul altfel. Nu există pulsații. Venele au cu totul alt perete. Nu depun plăci de aterom, nu există ateromatoză venoasă, ele se pot produce varice sau se pot tromboza, se pot localiza cheaguri. Arterele sunt cele care duc sângele oxigenat către țesuturi, de unde sângele se întoarce prin vene”, precizează medicul Munteanu.

Boala arterelor

Potrivit specialistului, patologia arterelor are în proporție de 90% placa de aterom, depunerile de colesterol.

”Patologia arterială - are 90% la bază placa de aterom, deci putem vorbi de o singură boală: de localizarea plăcii de aterom la un nivel în organism și acest nivel poate fi o arteră periferică la membrele superioare sau la membrele inferioare - poate fi în arterele din burtă, în arterele viscerale, pe aortă sau poate fi la nivel cerebral, cervical - pe arterele carotide. E aceeași boală, dar localizarea ei diferită produce simptomatologie diferită și boli diferite, dar substratul este același: placa de aterom”, spune medicul Ionuț Bogdan Munteanu.

Cum apare această afecțiune? ”O depunere de colesterol la un mecanism alterat la cum se adaugă multipli factori de risc - cel mai important fiind fumatul și diabetul zaharat, hipertensiunea, obezitatea. Există un factor genetic - foarte mulți pacienți fumători au pe cineva în familie care a avut boala arterială înainte”, adaugă specialistul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel