„Studiile epidemiologice arată că în ultimii 25 de ani prevalența obezității s-a dublat. Dacă în anii ’95, între 13 și 15% din pacienți sufereau de obezitate, ultimele date relevă o prevalență care ajunge la 25-30%. Sunt țări ale globului, în zona Golfului spre exemplu, unde prevalența bolii e chiar mai mare, ajunge undeva la 50%. Iată, sunt suficiente criterii pentru a afirma că, într-adevăr, vorbim de o epidemie, o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri”, a arătat dr Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, cu competente în chirurgie laparoscopică, de la Spitalul Clinic Sanador.
Dar este obezitatea o boală?
„Categoric! Obezitatea nu este o problemă de estetică corporală, pentru că ea asociază alte boli care afectează calitatea vieții oamenilor, sunt boli invalidante”, a arătat medicul specializat în chirurgie bariatrică.
Problema, spune el, este că odată cu obezitatea vin „la pachet” boli care scurtează viața și care sunt invalidante.
„Dacă ne referim la cele mai frecvente dintre ele – diabetul, hipertensiunea arterială – sunt boli severe care scurtează viața pacienților noștri. Ele sunt într-o relație directă cu obezitatea, fiindcă mai mult de trei sferturi dintre pacienții cu obezitate au instalate aceste boli. Așadar, obezitatea, în forma ei morbidă e o problemă de sănătate publică foarte importantă și nu o problemă de estetică corporală”, a arătat dr Florin Turcu.
Câte tipuri de operații bariatrice există și cum e selectată cea mai bună pentru un pacient, aflați în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.