Boala care nu se vindecă niciodată. Se înregistrează o scădere a cazurilor. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Foarte important

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
sida - FOTO: Freepik
sida - FOTO: Freepik

Această boală înregistrează o scădere a numărului de cazuri datorită educației medicale. Boala este una transmisibilă care nu poate fi vindecată niciodată.

Această maladie care nu se vindecă niciodată înregistrează o scădere a numărului de cazuri. Medicii susțin că datorită educației sanitare, numărul pacienților diagnosticați cu această boală este în scădere. 

SIDA, boala care nu se vindecă niciodată

În lupta continuă împotriva SIDA, există semne încurajatoare de progres, cu o scădere semnificativă a numărului de cazuri raportate, mai ales în țările dezvoltate. Acest trend pozitiv este atribuit unei monitorizări îmbunătățite a situației epidemiologice și unei evoluții în tratamentul specific. Dar, în egală măsură, rolul crucial al educației continue a populației și al implementării unor mijloace eficiente nu poate fi neglijat.

Aceste eforturi concertate au reușit să aducă o schimbare semnificativă în ceea ce privește rata infecțiilor cu HIV și SIDA. Cu toate acestea, bătălia este departe de a fi câștigată complet, iar necesitatea continuării eforturilor de prevenție și tratament rămâne imperativă pentru a controla această epidemie globală.

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este, de fapt, impactul acestei maladii. 

"Nu este la fel de mare, s-a mai redus numărul acestor cazuri, mai ales în țările dezvoltate și acest lucru se datorează unei mult mai bune monitorizări a situației epidemiologice, datorită evoluției tratamentului. Foarte important, s-a redus datorită unei educații continue a populației și prin mijloace care au dat rezultate",  a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Inegalitățile din sistemul medical, efect asupra pacienților. Alexandru Rafila: Sunt două cauze

Ce este SIDA

HIV/SIDA - FOTO: Freepik@kjpargeter

SIDA este acronimul pentru Sindromul Imunodeficienței Dobândite, o afecțiune cauzată de infecția cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV). HIV atacă sistemul imunitar al organismului, afectând capacitatea acestuia de a lupta împotriva altor infecții și boli.

Atunci când sistemul imunitar este grav afectat de HIV, persoana infectată devine mai susceptibilă la diverse infecții și boli grave, precum și la unele forme de cancer. SIDA reprezintă stadiul avansat al infecției cu HIV, caracterizat prin apariția unor afecțiuni oportuniste și a unor infecții grave, care pot amenința viața. Tratamentul adecvat poate încetini progresia infecției HIV și poate preveni dezvoltarea SIDA.

Vezi și: Greșeala pe care o facem când depozităm cartofii și duce la cancer. Natașa Belc: Cantitatea de zahăr va crește

SIDA, boală contagioasă

Transmiterea HIV-ului, virusul care cauzează SIDA, se produce prin contactul direct cu fluidele corporale infectate, cum ar fi sângele, sperma, secrețiile vaginale sau lichidul seminal, și prin transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.

De aceea, activitățile care implică schimbul de aceste fluide, cum ar fi contactul sexual neprotejat sau utilizarea acelor contaminate, reprezintă principalele modalități de transmitere a virusului. Utilizarea prezervativelor și evitarea schimbului de ace contaminate sunt strategii importante de prevenire a transmiterii HIV-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel