Boala care îi trimite pe bărbați la medic poate fi contractată prin mai multe moduri. Val Vâlcu și conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Spitalul Clinic SANADOR au discutat despre prostatite și cum sunt afectați bărbații de această boală.
Prostatita, cauze
”Se dobândesc în mai multe moduri. La prostatite pot fi acute sau cronice cu simptomatologie asemănătoare dar în acut este mult mai zgomotoasă și violentă. Apar frecvent la oamenii tineri. Prostatitele acute cele mai frecvente apar după contacte sexuale neprotejate în cadrul transmiterilor sexuale. Ele pot fi canalicular ascendente dinspre uretră spre prostată și acest lucru este mecanismul principal care poate determina o apariție a unei infecții prostatice.
Un alt mecanism este că infecția poate veni pe cale sanguină, chiar și de la un abces dentar. El poate primi o bacterie din altă parte pe cale sanguină. Toate aceste lucruri nu se întâmplă la toată populația masculină în general ci trebuie să aibă niște factori favorizanți. Nu toți avem același status imunologic.
Sunt foarte multe cauze care pot duce la depresii imunitare și care pot favoriza apariția acestor prostatite nu doar la tineri ci și la bărbații adulți. La persoanele de peste 65 de ani mecanismele inițiale sunt cauzate de obstrucția de la nivelul aparatului urinar care se infectează și infectează secundar prostata”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Ce se întâmplă dacă vezica nu este golită complet
”E bidirecțional pentru că prostata blochează uretra, urina nu se evacuează din vezică, stagnează în vezică, iar apa care nu curge, face ”mătasea broaștei”. Lacul e murdar, râul e curat.
În momentul în care vezica urinară nu se golește, actul micțional este un act complet, în momentul în care vezica urinară nu se golește complet, dacă vezica are o obstrucție pe uretră, obstrucția fiind reprezentată de către prostată, atunci vezica se luptă și o perioadă de timp se va goli.
Își va dezvolta mușchiul care va învinge această presiune care i se opune. Treptat în timp el se decompensează, nici noi nu putem ridica o halteră de o mie de ori, o ridicăm de o sută de ori.
Și vezica obosește iar în momentul în care obosește apare o restanță urinară după micțiune. La început este vorba despre 5-10 ml iar după care se poate ajunge la 100 ml, la 200-300 ml care reprezintă capacitatea fiziologică a vezicii urinare. Practic vezica urinară rămâne plină și atunci acest lucru înseamnă retenție urinară incompletă fără distensie. Este o primă etapă de decompensare vezicală”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu.
Prostatita, afecțiune gravă
”Rămânând la prostatită, care ar fi semnele ei pentru că pare o afecțiune care ar trimite rapid pacientul la doctor”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
”Semnele sunt zgomotoase în general și pericolul unei prostatite netratate, tratate prost sau incomplet, este destul de mare. În general este bine să cerem sfatul unui specialist pentru că o prostatită poate duce la un dezastru.
Semnele clinice majore sunt urinarea dificilă, cu un jet mai slab, cu usturimi și se mai poate asocia și cu febră, durere, hemospermie sau hematurie, până la complicația majoră reprezentată de retenția completă de urină, respectiv blocajul vezical. La acest lucru nu trebuie ajuns prin automedicație.
Este o complicație gravă și este prima etapă a unei infecții grave care se poate asocia cu febră, cu hipotensiune și cu frison, semne ale unei septicemii urinale, ceea ce noi numim urosepsis, care are un potențial mortal foarte crescut”, a mai spus conf. dr. Marcian Manu, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.