Boala cardiovasculară cu complicațiile ei care răpune 60% din bolnavi, în afara pandemiei COVID

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Boli cardiovasculare FOTO: pexels.com
Boli cardiovasculare FOTO: pexels.com

Profesoara și medicul Maria Dorobanțu a vorbit despre impactul pandemiei COVID asupra bolnavilor cardiovasculari în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de profesorul Irinel Popescu, medicul și cadrul didactic Maria Dorobanțu a vorbit despre bolile cardiovasculare și pandemia COVID. Aceasta predă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. A fost recent aleasă membru corespondent  al Academiei Române.

”Toată problema este că bolile cardiovasculare, în principal boala coronariană ischemică, cu complicațiile ei până la insuficiență cardiacă, este responsabilă de aproximativ 60% din decese, în afara pandemiei. Dacă considerăm această perioadă cu toate fațetele ei, cu toate complicațiile  pe care le-a generat, evident că mortalitatea prin boli cardiovasculare a crescut și mai mult. A crescut prin ceea ce s-a întâmplat ca injurie miocardică, a crescut prin faptul că infecția cu SARS-CoC-2 a generat tromboza, nu numai tromboembolism pulmonar, dar tromboze arteriale, inclusiv infarct miocardic. (...) Evident că toate acestea au crescut mortalitatea și până la urmă vedem ce număr mare de decese zilnice sunt”, afirmă medicul Maria Dorobanțu.

Potrivit acesteia, mulți români care suferă de boli cardiovasculare au preferat să stea acasă de teama să nu ia boala din spital. Și astfel au făcut complicații ale afecțiunilor de care suferă. Acest comportament s-a întâlnit pe tot globul în primele luni de pandemie COVID.

”Practic, ajung să aibă o complicație cardiovasculară. Dar ce se întâmplă cu o boală cronică în această perioadă dacă a fost ea îngrijită sau dacă a avut niște minusuri de îngrijire. (...) Există riscul să se fi îngrijit mai puțin - de la bolnavii cronici mă refer - și aceasta pentru că oamenii care au aceste boli au stat acasă până când au apărut complicații, nu neapărat datorită COVID, ci complicații ale bolii cronice pe care o aveau chiar și bolnavii cu infarct de miocard - asta s-a întâmplat peste tot în lume, cel puțin în primele luni de pandemie. Foarte mulți nu s-au prezentat la spital de teamă să nu se infecteze și astfel au făcut complicații ale infarctului de miocard”, explică medicul Maria Dorobanțu.

În unele dintre cazuri, acești bolnavi ajungeau la spital că complicații ale bolilor cardiovasculare s-au instalat deja.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel