Boala cardiacă congenitală, asociată cu un risc crescut de cancer la copii și tineri

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala cardiacă congenitală crește riscul de cancer la copii și adulți tineri FOTO: pexels.com
Boala cardiacă congenitală crește riscul de cancer la copii și adulți tineri FOTO: pexels.com

Copiii și tinerii cu boală cardiacă congenitală au un risc crescut de apariție a cancerului. Potrivit unui studiu, aceștia prezintă o rată de risc crescută.

Copiii și pacienții tineri cu boală cardiacă congenitală (CHD) au un risc crescut de apariție a cancerului, potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open.

Zacharias Mandalenakis, de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, și colegii lui au utilizat datele din Registrul de pacienți și cauzele deceselor, pentru a identifica cohortele succesive de pacienți cu CHD născuți între anii 1970-1979, 1980-1989 și 1990 1993. Studiul a cuprins 21.982 de pacienți și un grup de control de 219.816  persoane. Datele de urmărire și de comorbiditate au fost colectate între 1970 și 2011.

Cercetatorii au descoperit că în timpul perioadei de studiu, 2 % dintre pacientii cu CHD și 0,9 % din grupul de control au dezvoltat cancer. La vârsta de 41 de ani, unul din 50 de pacienți cu CHD a dezvoltat cancer. În comparație cu grupul de control, rata generală de risc (HR) pentru cancer a fost de 2,24 la copii și adulții tineri cu CHD. Pentru fiecare cohortă succesivă, riscul a crescut la o rată de 3,37 în rândul celor născuți între 1990 și 1993.

Riscul a fost similar la bărbații și femeile cu CHD (bărbați: rata de risc: 2,41, femei: rata de risc: 2,08). Comparativ cu grupu de control, rata de risc a fost de 1,95 în rândul pacienților cu CHD care au suferit o intervenție chirurgicală și 2,43 la pacienții cu CHD care nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale. A existat un risc semnificativ crescut de cancer la pacienții cu leziuni complexe ale inimii, cum ar fi defectele conotrunculare (rata de risc de 2,29) comparativ cu persoanele sănătoase.

Un screening sistematic pentru cancer ar putea fi luat in considerare pentru acest grup de pacineți la risc, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel