Boala Basedow Graves, cauze și simptome. Afectează vederea. Boanță: Pacienții vor avea toată viața nevoie de tratament de substituție hormonală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala basedow graves. FOTO: Freepik
boala basedow graves. FOTO: Freepik

Boala Basedow Graves este o boală autoimună a glandei tiroidiene și ce are printre complicații afecțiunile oculare.

Boala Basedow Graves apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, cunoscută sub numele de hipertiroidism. Această boală autoimună se mai numește și boala Graves.

Basedow Graves  se poate prezenta în mai multe moduri diferite, în funcție de complicațiile pe care le provoacă, adică oftalmopatia Graves, ceea ce înseamnă boală oculară, respectiv dermopatia Graves, adică boală de piele.

Basedow Graves afectează vederea a 25-50% dintre pacienții cu acestă boală, iar simptomele sale oftalmologice includ: umflături și inflamații în jurul ochilor, înroșirea ochilor, ochi uscați, iritație, senzație de grimase, ochi bulbucați din cauza umflăturilor și a retragerii pleoapelor.

De asemenea, la 10% dintre pacienții cu boala Basedow, manifestările oculare sunt descrise ca sensibilitate la lumină, durere oculară, vedere dublă, probleme la nivelul nervului optic.

”Boala Basedow-Graves este o boală autoimună a glandei tiroide, deși ca particularitate reprezintă manifestările de la nivelul globilor oculari, este o boală a tiroidei și se caracterizează printr-o producție a unor autoanticorpi care determină tiroida să producă hormoni tiroidieni în exces, și automat să crească și în volum pentru acest lucru”, a declarat dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie endocrină, la Digi 24.

Vezi și: Scarlatina: cauze, simptome și tratament. Cum se transmite. Dorobăț: Bolile nu mai sunt ca la carte. Trebuie să ne schimbăm noi comportamentul față de ele

Boala Basedow Graves, factori de risc

Potrivit medicului, în ceea ce privește factorii de risc ai acestei boli sunt incluși ”factorul genetic, pe care nu trebuie să îl ignorăm, o cauză directă nu cunoaștem exact, dar factorul genetic înseamnă de fapt legătura între pacient și o rudă foarte apropiată, care a dezvoltat pe parcursul vieții o tiroidită sau în momentul unei sarcinii a avut o tiroidită post-partum sau chiar boala Basedow.

Acești pacienți pot fi predispuși acțiunii unor factori declanșatori, cum sunt stresuri majore, pot fi pierderi în familie, pot fi eforturi fizice mari, pot fi boli asociate.

De asemenea, alte boli autoimune asociate sunt: artrita reumatoidă și fumatul, el poate să determine apariția bolii la cei cu predispoziție sau să stimuleze o agresivitate a acesteia și îndeosebi a oftalmopatiei Graves”, a spus medicul

Boala Basedow-Graves, simptome

Boala Basedow-Graves provoacă aceleași simptome primare ca și alte tipuri de hipertiroidism. Acestea pot include:

- bătăi rapide, neregulate ale inimii și palpitații

- diaree sau mișcări intestinale frecvente

-gușă, sau o tiroidă mărită

- intoleranță la căldură

- nervozitate și iritabilitate

- oboseală

- slăbiciune musculară

- tremor la nivelul mâinilor

- piele umedă și netedă

- dificultăți de somn

- pierdere în greutate neintenționată

- cicluri menstruale neregulate și menstruații abundente, notează VeryWellHealth.

Boala Basedow-Graves, diagnostic

În cazul acestei boli, specialistul susține că pacienții trebuie să țină cont de simptomele pe care le manifestă și să prezinte la medica, care ”după un examen fizic și anamnestic complet va indica un set de analize, evident, analize tiroidiene.

O să avem un test TSH (n.r. hormonul de stimulare a tiroidei) probabil scăzut și un set de analize ale hormonilor tiroidieni (n.r. free T4 și free T3) cu valori mărite față de normal, anticorpii vor avea și ei valori mărite, și ecografia tiroidiană, ca imagistică, ne va arăta o creștere în volum a tiroidei, însoțită sau nu de apariția nodulilor, cu vascularizație intensă, ceea ce ne arară o funcție excesivă.

Și scintigrafia tiroidiană poate fi utilă, și desigur, alte investigații, cum ar fi tomografia computerizată”, a mai spus medicul.

Boala Basedow-Graves, tratament

În ceea ce privește tratamentul bolii Basedow-Graves, acesta cuprinde mai multe etape, în care prima este bazată pe cel medicamentos, ”cu antitiroidiene, cum sunt propylthiouracilul sau methimazolul, pe care medicul endocrinolog le administrează pentru a opri producția hormonilor de la nivelul tiroidei și pentru a contracara efectele pe care acești hormoni tiroidieni le au la nivelul organelor și sistemelor”, a spus specialistul.

Următorul pas, după ce se ajunge la niște valori normale ale hormonilor tiroidieni, medicul afirmă că trebuie să fie luat în calcul un tratament care să fie definitiv, iar acesta presupune ”fie un tratament chirurgical, care presupune tiroidectomia totală, cu îndepărtarea în totalitate a țesutului tiroidian, printr-o operație, sau un tratament cu iod radioactiv, care lasă tiroida pe loc, dar presupune distrucția celulelor tiroidiene.

Atât operația, cât și tratamentul cu iod radioactiv scad atât de mult funcția tiroidiană, încât pacienții vor avea toată viața, cel mai probabil, nevoie de tratament de substituție hormonală”, a concluzionat medicul specialist.

Vezi și: Dermatita atopică, boala complexă. Antonescu: Aș putea să o compar cu un cameleon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel