Boala arterială periferică este o afecțiune care apare în timp și se agravează treptat spune dr Andrada Bogdan, Medic Specialist Cardiologie, Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador.
„Când vorbim de boală arterială periferică la nivelul membrelor inferioare ne referim practic la o afectare a arterelor care duc sânge oxigenat la nivelul piciorului. Ce se întâmplă? De obicei arterele se îngustează treptat, și de la un anumit grad de îngustrare, fluxul de sânge către picior este limitat și apar manifestări clinice", arată medicul specialist.
Lucrurile evoluează lent, în general, iar simptomele ei sunt ignorate. Dar sunt și cazuri când manifestarea bolii este zgomotoasă, când se acutizează brusc și se poate ajunge rapid la amputare.
La ce categorii de persoane apare
„Boala apare și la nivelul vaselor de de la inimă sau la nivelul delor care irigă creierul. Practic, vorbim de aceeași boală, de ateroscleroza care dă îngustări difuze în tot organismul, inclusiv la nivelul picioarelor. De obicei, vasele se îngustează progresiv și atunci, într-adevăr, viața nu este pusă în pericol și simptomele apar treptat. Există însă cazuri în care peste acest proces de ateroscleroză apar și evenimente acute, și atunci boala se poate acutiza, piciorul poate deveni inschemic acut, este pusă în pericol viabilitatea țesuturilor și putem să ajungem până la amputație. Practic, ce se întâmplă este că în peretele arterial, lipidele și țesutul fibros se depun între straturile sale și încet-încet se îngustează vasul. Însă peste această îngustare, atunci când se formează trombi (cheaguri de sânge, n.r.), din varii motive, ne putem regăsi într-o situație acută", a explicat dr Andrada Bogdan.
Boala arterială periferică apare preponderent la anumite categorii de persoane, la una dintre ele evoluția ei fiind mult mai rapidă și mai dezastruoasă.
De ce diabeticii sunt mai predispuși
„Sunt trei categorii vulnerabile: pacientul vârstnic, într-adevăr; pacientul fumător – marii fumători sunt cei mai predispuși; și pacienții diabetici. La pacienții diabetici există un conglomerat, dacă vreți, de evenimente care se întâmplă și care le pun în pericol fluxul sanguin, îngustarea care se poate produce la nivelul vaselor. Pacientul diabetic, prin definiție are o stare de inflamație generalizată la nivelul organismului, și această inflamație este o agresiune permanentă la nivelul vaselor, agresiune care practiv favorizează ateroscleroza, depunerea de colesterol și țesut fibrotic în peretele arterial. În plus, pacientul diabetic are o afectare neurologică la nivelul terminațiilor nervoase și reactivitatea vasculară este diferită, astfel încât vasodilatația, reacția de dilatare, de oferire la nivelul țesuturilor a unui flux de sânge adecvat, este afectată. Dar, în același timp, avem și o creștere a stării proconstrictive, vasele au tendința de a se strânge, și practic acest echilibru între vasodilatație este în beneficiul constricției, adică în beneficiul reducerii de flux la nivelul țesuturilor. Și o a treia cauză pentru care pacientul diabetic este mai afectat, este starea sa protrombotică, starea procoagulantă. Pacientul diabetic este mai expus evenimentelor ischemice și sângele lui este mai coagulabil, motiv pentru care este mai vulnerabil în a închide vase”, a detaliat specialistul Sanador.
Atunci când doi factori de risc sunt combinați, spre exemplu fumatul și diabetul, evolușia bolii este și mai rapidă. Mai mult, boala arterială periferică la vârste din ce în ce mai mici, spune medicul.
„Sunt pacienți care vin cu boală extrem de precoce, acum în sală am diagnosticat un pacient, are 37 de ani. Fumător cu vase închise, de la genunchi în jos practic nu avem nimic, nici pe o parte, nici pe cealaltă. Așa se întâmplă. Iar în combinația diabet – fumat e sinucidere curată. (...) Cel mai tânăr pacient? Am avut unul de 36 de ani acum câteva săptămâni, atunci când vorbim de ateroscleroză. La tineri mai există și alte tipuri de boli care pot să apară însă procesul acesta de depunere de colesterol și de lipide, cam aceasta este vârsta cea mai scăzută pe care am remarcat-o”.
În ce situații se ajunge la amputare și ce putem face ca să prevenim ori să oprim boala, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.