Boala arterială periferică, de ce se ajunge la amputare la diabetici. Dr Andrada Bogdan: „Zilnic se amputează”

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Crampele musculare
Crampele musculare

Dr Andrada Bogdan a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC Medical, care este incidența amputărilor și ce simptome ar trebui să alerteze pe o persoană cu boală arterială periferică.

În fiecare zi, în România, aproximativ 20 de pacienți sunt supuși unei intervenții de amputare a piciorului ca urmare a bolii arteriale periferice, potrivit dr Andrada Bogdan, Medic Specialist Cardiologie, Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador.

Diabeticii sunt mai predispuși acestei boli, pentru că aceștia au o stare de inflamație generalizată la nivelul organismului, și această inflamație este o agresiune permanentă la nivelul vaselor, agresiune care practiv favorizează ateroscleroza, depunerea de colesterol și țesut fibrotic în peretele arterial.

Sanador

În România, în 2017 - 2018, aveam în jur de 1 800 000 de pacienți diabetici. Dintre aceștia, circa 60-70% aveau peste 60 de ani, deja având un factor de risc doar prin vârstă. Există niște studii internaționale care arată faptul că unul din trei diabetici are deja diabet complicat. N-aș putea să vă spun situația în România, putem doar bănui că e un pic mai gravă. Iarăși, din studii efectuate în Spania, știm că boala arterială periferică, la pacienții diabetici, peste 70 de ani, are o incidență de peste 70%. Extrapolând lucrurile și raportându-ne la cei un milion opt sute de pacienți diabetici adulți, din România, putem doar bănui că această boală are o prevalență foarte mare și că ea trebuie cu adevărat luată în seamă.

Zilnic se amputează, și vorbim aici de amputații majore, circa 20 de pacienți, în România. Se efectuează peste 60 de proceduri legate direct de piciorul diabetic. La pacienții amputați sub genunghi, la doi ani, 30% dintre aceștia decedează, 15% suferă o amputație ulterioară deasupra genunchiului, și alți 15% suferă amputații contralalterale. Aceste date sunt din studiile internaționale", a explicat specialistul.

Simptome

Pacientul diabetic prezintă mai puțină durere la nivelul picioarelor și prezintă răni care nu se mai vindecă.

Potrivit medicului, amputarea picioarelor nu se întâmplă brusc, ci survine ca intervenție salvatoare, în stadii avansate ale bolii arteriale periferice. Specialistul a explicat care sunt semnele care ar putea alerta pacienții că boala se îndreaptă în acea direcție.

"Există un tablou clinic, tipic, al bolii arteriale periferice. În general, pacienții se plâng de picioare reci, se plâng de durere la mers, la un anumit număr de pași, iar în evoluție, acest număr de pași, scare, progresiv. Ulterior vin cu dureri d e repaos sau prezintă răni, care nu se mai vindecă sau se vindecă cu dificultate.

Acesta este tabloul clinic și, în general, durerea la mers este simptomul predominant, al pacientlui mai ales fumător. Pacientul diabetic însă, are niște particularități care țin de boala de bază, de prezența diabetului.

Diabetul, pe lângă afectarea arterială, pe lângă arteriopatia diabetică, induce și o afectare nervoasă, neuropatia diabetică. Și tipic, pacientul resimte furnicături, dureri nespecifice la nivelul picioarelor, ulterior practic își pierde sensibilitatea la nivelul piciorului. Și atunci, nu se mai poate plânge de durere, nu mai simte traumatismele minore care se pot întâmpla în viața de zi cu zi, suferă mici leziuni, care fiind nedureroase, nu sunt băgate în seamă, și vin, practic, cu leziuni suprainfectate, pe un teren imun, și acela prost și cu o irigare proastă a sângelui. Deci dacă vreți, tipic, pacientul diabetic simte mai puțin durere la nivelul picioarelor și mai ales prezintă răni care nu se mai vindecă", a mai spus medicul.

Ce putem face ca să prevenim sau să întârziem evoluția bolii, aflați în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel