Boala Alzheimer: tratamentul căutat de zeci de ani ar putea fi găsit în genetică

Angela Sabău |
Data publicării:
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com

O nouă descoperire aduce lumea medicală cu un pas mai aproape de găsirea unui tratament pentru boala Alzheimer.

Noi informații au apărut despre proteinele dăunătoare care se acumulează în creier la persoanele cu boala Alzheimer. Aceste informații ar putea fi acum de ajutor în găsirea unor noi tratamente.

Un studiu la șoareci dezvăluie modul în care cele două proteine lucrează împreună pentru a perturba comunicarea între celulele creierului.

Oamenii de știință au observat cum proteinele - numite beta amiloid și Tau - fac echipă pentru a împiedica genele cheie responsabile de comunicarea dintre celulele creierului. Prin schimbarea modului în care genele sunt exprimate în creier, proteinele pot afecta funcția normală a acestuia.

Aceste modificări ale funcției creierului au fost complet inversate atunci când instrumentele genetice au fost utilizate pentru a reduce prezența proteinei Tau, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. 

Studiul s-a concentrat pe punctele de conectare dintre celulele creierului - cunoscute sub denumirea de sinapse - care permit transportul semnalelor chimice și electrice și sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a creierului.

Simptomele demenței ar putea fi oprite

Oprirea daunelor pe care cele două proteine le provoacă sinapselor ar putea ajuta oamenii de știință să prevină sau să inverseze simptomele demenței, spun cercetătorii.

Atât în modelul de șoarece cât și în țesutul creierului de la persoanele cu boala Alzheimer, echipa a găsit grupuri de proteine beta amiloide și Tau în sinapse.

Când beta-amiloid și proteian Tau au fost prezente în creier, genele care controlează funcția sinapselor au fost mai puțin active. Și unele dintre genele care controlează sistemul imunitar din creier au fost mai active. 

Legat de activitatea crescută a sistemului imunitar, oamenii de știință au observat celule imune numite microglie care conțin sinapse în creierul șoarecilor. Aceasta se adaugă la concluziile studiilor recente care sugerează că aceste celule imune consumă sinapse în timpul bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează aproximativ 850.000 de oameni în Marea Britanie - o cifră prevăzută să crească până la mai mult de un milion până în 2025. Poate provoca pierderi de memorie severe și nu există în prezent nici un remediu.

Cercetătorul principal, profesorul Tara-Spiers Jones, din Marea Britanie, de la Dementia Research Institute de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Este nevoie de mai multe lucrări pentru a utiliza ceea ce am învățat în acest studiu și pentru a găsi terapeutice - dar acesta este un pas în direcția corectă, oferindu-ne noi ținte pentru care să lucrăm."

Studiul este publicat în revista Cell Reports.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel