Boala Alzheimer și cancerul de colon, legătură. Bacteriile intestinale, rol decisiv

Monika Baciu |
Data publicării:
boala alzheimer si cancerul de colon - FOTO: Freepik@waycss5@Nanthiwan
boala alzheimer si cancerul de colon - FOTO: Freepik@waycss5@Nanthiwan

Aceasta este legătura surprinzătoare dintre boala Alzheimer și cancerul colorectal. Bacteriile intestinale au un rol decisiv. 

Vezi și: Cancerul, subdiagnosticat din cauza pandemiei de COVID. Revenire accelerată a noilor cazuri oncologice

Un studiu de pionierat realizat de o echipă de epidemiologi de la Spitalul Nr. 1 al Universității Medicale Hebei din China a dezvăluit dovezi experimentale care sugerează o relație inversă între incidențele bolii Alzheimer și cancerul colorectal.

Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, evidențiază o legătură potențială care a intrigat medicii timp de mulți ani.

Conexiunea dintre boli, analizată

De câțiva ani, medicii au observat o tendință interesantă: persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer par să aibă o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de colon.

În mod invers, pacienții cu cancer colorectal par să fie mai puțin predispuși să dezvolte boala Alzheimer. Pentru a investiga dacă aceste dovezi anecdotice au o valabilitate științifică, cercetătorii au efectuat o serie de experimente folosind modele de șoareci.

Vezi și: Apa, esențială pentru gestionarea glicemiei. Un litru de apă pe zi scade nivelul glucozei din sânge cu 28%

Bacterii intestinale - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

Metodologie: experimente pe șoareci

În studiul lor, echipa a indus cancerul colorectal la șoareci de laborator folosind medicamente specifice. Aceștia au împărțit șoarecii în două grupuri: cei care prezentau simptome asemănătoare bolii Alzheimer și cei care nu.

În mod remarcabil, cercetătorii au descoperit că șoarecii cu simptome Alzheimer erau mai puțin predispuși să dezvolte cancer colorectal în comparație cu omologii lor de control.

Pentru a explora mai departe acest fenomen, cercetătorii au efectuat transplanturi de materie fecală de la șoareci sănătoși în cei care prezentau simptome Alzheimer, înainte de a induce cancer colorectal.

Șoarecii care au primit transplantul de materie fecală au arătat aceeași probabilitate de a dezvolta tumori ca și șoarecii sănătoși.

Vezi și: Antibioticele, asociate cu boala inflamatorie intestinală. Declanșează inflamația

Perspective asupra bacteriilor intestinale

Un aspect major al studiului a fost analiza bacteriilor intestinale ale tuturor șoarecilor. Cercetătorii au descoperit că cei cu simptome Alzheimer aveau niveluri ridicate de Prevotella, un gen de bacterii Gram-negative.

Această descoperire a fost consistentă cu observațiile făcute la oamenii diagnosticați cu deficit cognitiv ușor. În contrast, persoanele cu cancer colorectal prezentau niveluri mai scăzute de Prevotella comparativ cu cele fără deficit cognitiv.

Vezi și: Oboseala, semnul matinal al leucemiei. Alte 4 simptome la care să fii atent

Implicații

Pentru a aprofunda, cercetătorii au hrănit șoareci sănătoși cu lipopolizaharide derivate din Prevotella, ceea ce a dus la un declin cognitiv în acești șoareci. Remarcabil este că, atunci când acești șoareci au fost tratați ulterior cu terapii standard pentru cancer, au dezvoltat mai puține tumori.

Aceasta sugerează că o prezență naturală mai scăzută de Prevotella ar putea corela cu o predispoziție mai mare la declin cognitiv și un risc mai mare de cancer de colon.

Cercetătorii cred că descoperirile lor oferă dovezi convingătoare ale unei relații inverse între declinul cognitiv și cancerul colorectal. Pe măsură ce continuă să exploreze mecanismele subiacente, aceste perspective ar putea deschide calea pentru noi abordări terapeutice și o înțelegere mai profundă a interacțiunilor complexe dintre sănătatea intestinală, funcția cognitivă și riscul de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel