Boala Alzheimer: primele semne, identificate înainte de apariția simptomelor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com

Primele semne ale instalării bolii Alzheimer au fost identificate de cercetători înainte de apariția simptomelor.

Boala Alzheimer (AD) este progresivă, dar se dezvoltă lent - sau cel puțin se dezvăluie lent. Într-un nou studiu, publicat în revista Biological Psychiatry, cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine raportează că diferențele timpurii și subtile în performanța cognitivă, cum amintirea unui număr mai mic de cuvinte în cadrul unui test de memorie este un semn că proteinele dăunătoare se acumulează în creier, chiar dacă nivelurile acestor proteine nu sunt încă la un nivel care ar putea fi catalogat ca fiind periculos.

Patologic, boala Alzheimer se caracterizează în principal prin acumularea de plăci proteice numite β-amiloid (Aβ), care se acumulează treptat în creier, perturbând funcția celulară și, în cele din urmă, ucigând neuronii afectați. Un al doilea tip de proteine, numit tau, se acumulează de asemenea anormal în interiorul neuronilor, dăunând funcției acestora.

Prima etapă a bolii Alzheimer, nedetectabilă 

În evoluția bolii alzheimer, nivelurile Aβ se acumulează în creier, dar procesul care duce la niveluri anormal de ridicate este de obicei lung. De multe ori este vorba de ani sau zeci de ani înainte de apariția simptomelor afectării cognitive severe. O nouă lucrare a Institutului Național de Îmbătrânire și Asociația Alzheimer definește prima etapă a bolii Alzheimer ca fiind atunci când indivizii au niveluri anormale de beta-amiloid, dar care au încă funcția cognitivă normală.

„Deși patologia AD și, în special beta-amiloid, apar cu mult înainte de apariția deficitelor cognitive severe", a declarat primul autor Jeremy A. Elman, doctor, profesor asistent la Departamentul de Psihiatrie din UC San Diego School of Medicine, "dovezi recente sugerează că modificările cognitive mai subtile pot apărea mai devreme în boală decât în mod frecvent”, a apreciat el.

Elman și colegii săi, inclusiv autorul principal William S. Kremen, doctor, profesor de psihiatrie la UC San Diego School of Medicine, au căutat să stabilească dacă performanțele cognitive slabe, oricât de subtile, ar putea fi un predictor că nivelurile actuale Aβ-negative (acumulări sub pragul pentru diagnosticul de AD) a devenit probabil Aβ-pozitiv.

„Odată ce o persoană atinge punctul de a fi pozitiv, înseamnă că există deja o patologie de bază substanțială”, a spus Kremen. „Ar fi avantajos să se identifice persoanele cu risc înainte de a dezvolta o acumulare amiloidă substanțială, pentru a îmbunătăți eficacitatea tratamentului și progresia lentă a demenței bolii Alzheimer”.

Cercetătorii au efectuat o pereche de teste cognitive non-invazive pe 292 de participanți la studiu, pentru a măsura progresia declinului cognitiv și precoce.

Toți participanții au fost Aβ-negativi la testarea inițială și nu au prezentat demență; 40 de participanți ar putea progresa spre pozitivitatea AP în perioada de studiu și de urmărire.

Cine are risc mai mare 

Oamenii de știință au descoperit că participanții care la test au arătat cunoștințe de bază mai puține aveau un risc semnificativ mai mare de a progresa spre pozitivitate Aβ. Adică, scorurile scăzute ale testului care indică o funcție cognitivă mai slabă au sugerat niveluri de placă amiloidă care, deși nu sunt considerate încă problematice, au fost probabil în creștere și ar ajunge în cele din urmă la definiția pragului bolii Alzheimer.

„Am descoperit că nivelurile sub prag ale Aβ de bază erau predictive pentru acumularea viitoare, adăugând la dovezi părerea că chiar și nivelurile scăzute de beta-amiloid sunt relevante din punct de vedere clinic, dar că performanțele cognitive au fost încă predictive semnificativ chiar și după controlul acestei patologii”, a spus Elman.

Rezultatele, au scris cercetătorii, sugerează că testarea cognitivă non-invazivă cu costuri reduse, este utilă pentru identificarea persoanelor care pot fi expuse riscului de a dezvolta boala alzheimer, ceea ce îi face candidați ideali pentru intervenția terapeutică și studiile clinice.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel