Primele simptome ale bolii Alzheimer apar cu foarte mulți ani înainte, spune un studiu realizat de oamenii de știință de la John Hopkins. Eu au analizat datele de la 290 de persoane aflate sub risc de a face această boală și au constatat că primele modificări biologice și anatomice ale creierului au apărut cu trei, până la zece ani înainte, dar în unele cazuri, chiar și cu 30 de ani înainte de a apărea primele simptome specifice bolii Alzheimer, scrie medicalxpress.com.
„Studiul nostru sugerează că este posibil să se utilizeze imagistica cerebrală și analiza lichidului spinării pentru a evalua riscul de boală Alzheimer cu cel puțin 10 ani sau chiar mai mult, înainte de cele mai frecvente simptome, cum ar fi insuficiență cognitivă ușoară”, spune Laurent Younes, profesor și președinte al Departamentului de Matematică și Statistică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins. Un raport al constatărilor lor a fost publicat online, în Frontiers in Aging Neuroscience.
Younes avertizează că schimbările cerebrale variază foarte mult în rândul oamenilor și că rezultatele cercetărilor lor reflectă un nivel mediu al acestor schimbări, într-un mic grup de subiecți de cercetare. Ca urmare, spune el, oamenii de știință nu le pot folosi încă pentru a trage concluzii precise despre modificările cerebrale la persoane individuale.
De asemenea, nu se spune dacă există vreun medicament sau alte intervenții care sunt cunoscute pentru încetinirea sau stoparea procesului de îmbolnăvire, chiar dacă riscul este identificat devreme. Dar cercetarea, adaugă el, ar putea duce eventual la un test pentru a determina riscul relativ al unui individ pentru boala Alzheimer și pentru a ghida utilizarea tratamentelor, atunci când și dacă sunt dezvoltate.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat dosarele medicale colectate de la 290 de persoane de peste 40 de ani de la Institutul Național de Sănătate și Johns Hopkins University School of Medicine, ca parte a proiectului BIOCARD, un efort de a dezvolta predictori de declin cognitiv. În prezent este condus de neurologul Marilyn Albert, de la Johns Hopkins,.
Majoritatea celor 290 de persoane au avut cel puțin o relație de prim grad cu demența bolii Alzheimer, aflându-se sub un risc mai mare decât de media.
Ca parte a studiilor BIOCARD, oamenii de știință au colectat lichidul cefalorahidian și au efectuat scanări cerebrale RMN ale participanților la studiu, la fiecare doi ani, între 1995 și 2005. De asemenea, au efectuat cinci teste standard de memorie, învățare, lectură și atenție, anual, în perioada 1995 - 2013.
Primele schimbări, cu mulți ani înainte
Deoarece toți cei 290 de participanți au avut trăsături cognitive normale atunci când a început studiul, oamenii de știinta au putut urmări diferitele caracteristici biologice și clinice asociate cu boala Alzheimer pe măsură ce au apărut, în anii care au urmat. Până la ultima verificare, 209 participanți au rămas cu trăsături cognitive normale, în timp ce 81 au fost diagnosticați cu insuficiență cognitivă ușoara sau cu demență cauzată de boala Alzheimer.
La cele 81 de persoane care au dezvoltat probleme cognitive sau demență, echipa a descoperit schimbări subtile în scorurile testului cognitiv cu 11 până la 15 ani înainte de apariția unei tulburări cognitive clare. Ei au descoperit, de asemenea, o creștere a ratei de schimbare a unei proteine numite Tau, care a fost mult timp considerată un marker al bolii Alzheimer, în lichidul cefalorahidian, în medie 34,4 ani (pentru t-tau sau Tau total) și 13 ani versiunea modificată numită p-tau) înainte de începerea unei tulburări cognitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.