Cercetătorii au identificat o proteină care poate contribui la progresia patologiei bolii Alzheimer în diabetul de tip 2, raportează un nou studiu asupra șoarecilor de sex masculin și a țesutului creierului uman. Cercetarea, publicată în JNeurosci, ar putea avea implicații asupra dezvoltării viitoare a medicamentelor.
Nu se cunoaște cauza bolii Alzheimer sporadice, cu debut tardiv. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 este asociat cu un risc crescut de Alzheimer, care poate oferi un indiciu asupra originii sale.
Proteina responsabilă de Alzheimer și diabet
Cercetătorii au examinat relația dintre diabet și boala Alzheimer și au constatat că o proteină numită caveolin-1 (Cav-1) este epuizată în lobul temporal al oamenilor cu diabet și la un model de șoarece diabetic.
Epuizarea Cav-1 determină reglarea proteinei precursoare amiloide și a nivelului b-amiloid.
O descoperire importantă a fost aceea că restabilirea nivelurilor Cav-1 la șoareci a redus patologia Alzheimer și a îmbunătățit deficitul de învățare și memorie, dezvăluind un potențial mecanism responsabil pentru riscul crescut de boală Alzheimer la această populație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.