Boala Alzheimer, descoperită cu precizie cu ani de zile înainte de apariția simptomelor 

Angela Sabău |
Data publicării:
Probe de sânge
Probe de sânge

Cercetătorii au reușit să prezică riscul de Alzheimer cu ajutorul unor analize de sânge, cu mult timp înainte ca boala să arate primele simptome.

O echipă de cercetare germano-olandeză a prezis riscul bolii Alzheimer la persoanele care nu au fost diagnosticate clinic cu boala Alzheimer, dar care s-au perceput ca fiind afectate cognitiv (Subjective Cognitive Declined - SCD). Cercetătorii au folosit un test de sânge pentru asta. Ei au analizat probe de sânge dintr-o cohortă SCD supravegheată la Centrul Alzheimer Amsterdam. Folosind un test dezvoltat la Ruhr-Universität Bochum (RUB) numit senzor imuno-infraroșu, au identificat toți cei 22 de subiecți la intrarea în studiu care au dezvoltat demența Alzheimer, deci simptomele clinice, în termen de șase ani. Testul a arătat, de asemenea, care subiecți au un risc foarte scăzut de a dezvolta demență Alzheimer în șase ani. Echipa descrie rezultatele în revista Alzheimer's Research and Therapy.
Pentru studiu, echipa condusă de profesorul de biofizică Klaus Gerwert și Julia Stockmann de la Bochum Research Center for Protein Diagnostics (Prodi) a colaborat cu statisticianul RUB, profesorul Nina Timmesfeld, Departamentul de Informatică Medicală, Biometrie și Epidemiologie, și cercetătorii de la Universitatea Amsterdam Medical Centre, Location Vrije University (VUmc) condus de profesorul Charlotte Teunissen și profesorul Philip Scheltens.

Senzorul detectează proteinele pliate în sânge

Cohorta SCD a inclus 203 de persoane. La intrarea în studiu, au fost prelevate probe de sânge de la toți participanții și analizate folosind senzorul imuno-infraroșu brevetat care detectează plierea greșită a peptidei amiloid-beta (Aβ), care este un biomarker pentru boala Alzheimer. În plus, subiecții au fost supuși unor teste de diagnostic extinse ale bolii Alzheimer; la intrarea în studiu, acest lucru nu a furnizat un diagnostic al bolii Alzheimer la niciunul dintre subiecții studiați. Senzorul imuno-infraroșu, pe de altă parte, a detectat peptide Aβ pliate greșit la intrarea în studiu la toți cei 22 de subiecți care au dezvoltat boala clinică în următorii șase ani. La subiecții care au prezentat greșeli ușoare de pliere, a durat în medie mai mult (3,4 ani) pentru conversia la Alzheimer clinic decât la subiecții cu greșeli de pliere severe (2,2 ani).
Împreună cu statisticianul Nina Timmesfeld, cercetătorii au prezis riscul dezvoltării bolii Alzheimer clinice. Conform modelului statistic, subiecții cu SCD cu greșeli ușoare de pliere au un risc de 11 ori mai mare, iar subiecții cu SCD cu greșeli de pliere severe prezintă un risc de 19 ori mai mare de a dezvolta Alzheimer clinic în următorii șase ani decât subiecții fără peptidă Aβ cu greșeli de pleiere „Plierea greșită a Aβ este, prin urmare, un biomarker plasmatic prognostic foarte precis”, concluzionează Klaus Gerwert.

Speranță pentru un tratament în stadiu incipient

Un astfel de test de sânge, care poate detecta apariția demenței Alzheimer chiar și în starea asimptomatică, ar fi deosebit de util dacă ar fi disponibilă o substanță activă pentru tratarea bolii. În martie 2021, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente va decide dacă va aproba medicamentul aducanumab. „Rezultatele noastre indică faptul că medicamentele pentru Alzheimer ar trebui aplicate cât mai devreme posibil într-un stadiu non-clinic pentru a îmbunătăți răspunsul la terapie”, a spus Klaus Gerwert. Cercetătorul Bochum promovează senzorul imuno-infraroșu pentru a fi utilizat în selecția participanților la studiu în viitor pentru a obține un răspuns semnificativ mai bun la terapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel