Boala Alzheimer: cum influențează depresia declinul cognitiv

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer

Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu depresia. Cercetătorii au constatat că aceasta ar putea fi primul semn al bolii.

Cercetarea boi Alzheimer s-a concentrat tot mai mult pe stadiul preclinic al bolii, când există dovezi biologice ale bolii, dar simptomele sunt minime sau deloc și când intervențiile pot preveni declinul cognitiv. Dar cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) au propus o nouă abordare, care a fost publicată în JAMA Network Open.

Ei consderă că simptomele depresiei la persoanele în vârstă sănătoase cognitiv, împreună cu amiloidul - un marker biologic al bolii Alzheimer -, ar putea declanșa modificări în memorie și gândire, în timp. „Cercetările noastre au descoperit că chiar și nivelurile modeste de depunere de amiloid cerebral pot avea impact asupra relației dintre simptomele depresiei și abilitățile cognitive”, spune Jennifer Gatchel, autor principal al studiului.

„Acest lucru crește posibilitatea ca simptomele depresiei să poată fi ținte în studiile clinice menite să întârzie progresia bolii Alzheimer. Sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu”, a spus ea.

Legătură semnificativă între depresie și declin cognitiv 

Cercetările anterioare au arătat o asociere între depresie și deficitele cognitive la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, studiul MGH este printre primele care au dezvăluit că această asociere este influențată de prezența amiloidului cortical la adulții vârstnici sănătoși, chiar și atunci când simptomele depresiei sunt ușoare până la moderate.

Datele au fost colectate de cercetători pe o perioadă de șapte ani de la 276 de adulți mai în vârstă care locuiesc în comunitate. Ceea ce au descoperit a fost o legătură semnificativă între agravarea simptomelor depresiei și scăderea cogniției pe parcursul a doi până la șapte ani, care a fost influențată de patologia bolii Alzheimer, prin măsurarea amiloidului prin imagistica PET.

„Rezultatele noastre oferă dovezi că la adulții sănătoși în vârstă, simptomele depresiei împreună cu amiloidul creierului pot fi asociate cu schimbări precoce în memorie și în gândire”, explică Gatchel. „Simptomele depresiei în sine pot fi printre primele schimbări în stadiile preclinice ale sindroamelor de demență. La fel de important, aceste etape reprezintă o fereastră clinică de oportunitate pentru monitorizarea atentă a persoanelor cu risc și pentru introducerea potențială a intervențiilor pentru prevenirea sau încetinirea declinului cognitiv.”

Cercetătorii MGH au aflat, de asemenea, că nu toți adulții mai în vârstă cu simptome de depresie și amiloid cortical vor experimenta declinul cognitiv. Alți factori de risc investigați de autori care ar putea modifica relația dintre depresie și cogniție includ metabolismul creierului și volumul hipocampului, partea creierului asociată cu învățarea și formarea de noi amintiri. Autorii remarcă, de asemenea, că alte mecanisme, inclusiv neurodegenerarea mediată de tau, hipertensiunea arterială, hipercortisolemia și inflamația, pot fi implicate și trebuie să fie cercetate.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel