Aproximativ unul din cinci pacienți tratați pentru hidrocefalie la presiune normală idiopatică, iNPH, dezvoltă, de asemenea, boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Universitar Kuopio. Cercetătorii au fost capabili să prezică dezvoltarea bolii Alzheimer prin utilizarea Indicelui de Stat al Bolii, DSI, care combină date specifice pacientului din diverse surse. Rezultatele au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease.
În iNPH, circulația lichidului cefalorahidian (LCR) este perturbată dintr-un motiv necunoscut, ceea ce duce la o presiune a creierului ușor ridicată și la dilatarea ventriculelor creierului. Printre simptomele NPH se numără dererglările de mers, memoria afectată pe termen scurt și incontinența urinară. Pacienții cu iNPH au adesea modificări ale creierului care sunt legate de boala Alzheimer, arată sciendaily.com.
Studiul a urmărit pacienții cu iNPH după ce au primit tratament pentru boala lor. În intervențiile chirurgicale, LCR excesiv este condus de la ventriculele creierului la cavitatea abdominală prin utilizarea unui șunt CSF. Au fost selectați pentru studiu pacienții cu NPH evocate care au fost supuse biopsiei țesutului cerebral în legătură cu operația lor. Obiectivul biopsiei a fost depistarea modificărilor care indică boala Alzheimer.
În timpul monitorizării, cercetătorii au descoperit că aproximativ unul din cinci pacienți cu NPH au fost diagnosticați ulterior cu boala Alzheimer. La sfârșitul urmăririi, pacienții cu NPH au fost diagnosticați mai frecvent cu boala Alzheimer decât populația generală. Cercetătorii au putut să prezică dezvoltarea bolii Alzheimer, cu o precizie moderată, prin utilizarea DSI specifică pentru pacient. Datele utilizate în DSI au inclus profilul simptomelor pre-chirurgical al pacientului, probe de țesut cerebral și imagini RMN ale creierului.
Ce este hidrocefalia cu presiune normală
Hidrocefalia rezultă din acumularea excesivă de lichid în cavitățile creierului. La persoanele normale se produc aproape 10-20 cm cubi în fiecare oră. Creierul plutește în acest lichid care are și funcții nutritive și de evacuare a deșeurilor. O mare parte din acest lichid se găsește în cavitățile creierului numite ventriculi, fiind doi vetriculi laterali care drenează în ventriculul al treilea și apoi în cel de-al patrulea, urmând ca lichidul să fie apoi reabsorbit în torentul sanguin.
Cauzele frecvente ale hidrocefaliei la adult sunt: hemoragia, infecțiile, afecțiunile degenerative ale creierului, accidentele vasculare sau tumorile. În unele cazuri, cauza rămâne necunoscută. Principalele forme de hidrocefalie la adult sunt hidrocefalia “ex-vacuo” și hidrocefalia cu presiune normala. Hidrocefalia cu presiune normală rezultă din blocarea progresivă a căilor de circulație și resorbție ale lichidului cerebrospinal. Ventriculii se dilată ca urmare a creșterii cantității de lichid, iar presiunea intracraniană nu crește.
Această afecțiune poate apărea după traumatisme craniene, după diferite operații, după hemoragii, meningite sau tumori cerebrale. Multe din cazuri nu au o cauză evidentă. Simptomele acestei boli se aseamănă cu cele ale îmbătrânirii. Majoritatea pacienților au peste 60 de ani, iar boala lor evolueaza multe luni până să meargă la doctor.
(Sursa, aici)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.